Atomfegyver hordozására alkalmas gépek gyakorlatoztak a Koreai-félszigeten

Japán és Dél-Korea vadászgépekkel kísérte figyelemmel az orosz bombázókat.

MN
2017. 08. 24. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Atomfegyver hordozására alkalmas orosz hadászati bombázók repülték körbe a Koreai-félszigetet egy ritkán látott művelet során, miközben az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatot tartott a térségben – írja az MTI.

A moszkvai védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a Tupoljev–95MS típusú bombázók a Csendes-óceán, a Japán-tenger, a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger fölött repültek át. A Tu–95MS-eket Szuhoj–35S-es vadászgépek és A–50-es légtérellenőrző repülőgépek kísérték. Oroszország nem közölte, hogy pontosan mikor került sor a műveletre, és hány repülőgép vett részt benne.

Japán és Dél-Korea vadászgépeket küldött a térségbe, hogy egy szakaszon kísérjék figyelemmel az orosz bombázókat.

A modern információgyűjtő eszközökkel felszerelt gépek végig a nemzetközi vizek felett tartózkodtak. A védelmi minisztérium ugyanaznap adott hírt a műveletről, amikor a külügyminisztérium bírálta az újabb amerikai–dél-koreai hadgyakorlatot.

„Az, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea újabb nagyszabású katonai és tengerészeti gyakorlatot tart, nem járul hozzá a feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten” – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy moszkvai sajtótájékoztatón csütörtökön.

„A lehető legnagyobb óvatosságra intünk. A térségbeli fegyverkezést figyelembe véve elég egyetlen elhamarkodott lépés vagy véletlen incidens egy katonai konfliktus kirobbantásához” – tette hozzá.

Washington és Szöul hétfőn kezdte meg éves közös hadgyakorlatát, amelyet Phenjan a nukleáris konfliktus irányába tett felelőtlen lépésnek minősített.

Az Észak-Koreával határos Oroszország már többször kifejezte aggodalmát a Koreai-félszigeten egyre növekvő feszültség miatt. Moszkva azonban nemcsak az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramot kifogásolta, de azt is, hogy Japán amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését fontolgatja.

Zaharova azt mondta: Tokió lépése aránytalan válasz lenne az észak-koreai fenyegetésre, és felboríthatná a stratégiai egyensúlyt a térségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.