Az Egyesült Államok nem akarja eltörölni az észak-koreai diktatúrát

Bár a phenjani rezsim ellenséges, Amerika nem törekszik rendszerváltásra – hangsúlyozta az amerikai védelmi és külügyminiszter.

MTI
2017. 08. 15. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában rendszerváltozást előidézni Észak-Koreában – állította közös véleménycikkében James Mattis amerikai védelmi miniszter és Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője. Az Egyesült Államok tárgyalni akar Phenjannal, de az észak-koreai rezsimen a sor, hogy jelezze óhaját a jóhiszemű tárgyalásokra – hangsúlyozta a két miniszter.

James Mattis és Rex Tillerson álláspontját a The Wall Street Journal című napilap jelentette meg. A két miniszter hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak „nem áll érdekében a rendszerváltozás, vagy Korea felgyorsított újraegyesítése”, és Washington „nem keres semmiféle ürügyet arra, hogy csapatokat állomásoztasson a demilitarizált övezettől északra”.

Mattis és Tillerson leszögezte: országuk nem akar semmi rosszat tenni az észak-koreai népnek, amely szerintük „már eddig is sokat szenvedett, s amelyet nem szabad összekeverni az ellenséges phenjani rezsimmel”, írja az MTI.

Az állásfoglalás szerint az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai háború óta nem volt ilyen erőteljes a feszültség, s ennek oka Észak-Korea többször végrehajtott törvénytelen ballisztikusrakéta-kísérlete és háborús hangneme. „Erre a Trump-kormányzat, a nemzetközi közösség által támogatott diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással válaszol” – szögezte le a két tárcavezető.  

A feszültség növekedéséhez ugyanakkor Donald Trump minden eddiginél keményebb háborús üzenetei is hozzájárulhattak: tüzet és haragot ígért Kim Dzsongun rezsimjének, és Guam megtámadása esetén pedig olyan válasszal fenyegetett, amilyent még „ember nem látott.”

A két miniszter szerint Washington célja az, hogy Észak-Korea felszámolja ballisztikusrakéta-programját és a Koreai-félsziget teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul atomfegyvermentes legyen. Ehhez Washington „a kudarcot vallott stratégiai türelem politikáját új politikával váltja fel, a stratégiai elszámoltathatósággal”.

Tillerson és Mattis utalt arra is, hogy Kína szintén támogatja az amerikai diplomácia megközelítését. Ám leszögezték: ha Kína aktívabb szerepet kíván játszani a térség békességének és stabilitásának biztosításában, akkor „döntenie kell, hogy él-e az Észak-Koreára gyakorolt, meghatározó erejű diplomáciai és gazdasági befolyásával”.

Ugyanakkor hozzátették: „nem reális” Kínának az a kérése, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea ne telepítse a THAAD rakétavédelmi rendszert, ez ugyanis szerintük „nem jelent veszélyt” Kínára.

„Az Egyesült Államok tárgyalni akar Phenjannal, de – tekintettel Észak-Korea tárgyalásokon hosszú idő óta tanúsított tisztességtelenségére és a nemzetközi egyezmények ismételt megsértésére, az észak-koreai rezsimen a sor, hogy jelezze óhaját a jóhiszemű tárgyalásokra” – hangsúlyozta James Mattis és Rex Tillerson. Hozzátéve, hogy e szándékra komoly jelzés lenne a provokatív fenyegetések, nukleáris kísérletek, rakétafelbocsátások és más fegyverkísérletek azonnali beszüntetése.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.