Csalást kiáltott az ellenzéki jelölt, zavargások törtek ki Kenyában

A vesztes jelölt szerint hekkertámadás történt. Egy ember meghalt, amikor rendőrök a tiltakozók közé lőttek.

Marosi Adrienn
2017. 08. 09. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető szerint hekkerek feltörték a választási bizottság rendszerét az éjszaka folyamán, és meghamisították a keddi elnökválasztás eredményét, ezért Uhuru Kenyatta hivatalban lévő elnök győzelme érvénytelen. Bár az embereket nyugalomra intette, sokan utcára vonultak. Egy ember életét vesztette, amikor rendőrök a tiltakozók közé lőttek.

A legfrissebb adatok szerint, 95,78 százalékos feldolgozottság mellett Kenyatta a voksok 54,36 százalékával vezet, Odinga pedig 44,76 százalékon áll. Még tart a szavazatok összesítése, de ez az eredmény a hivatalban lévő elnök első fordulós győzelmét vetíti előre, hiszen megszerezte a szavazatok több mint felét.

A 72 éves ellenzéki vezető Twitteren azt írta, saját számlálásuk alapján ő nyert. Az MTI beszámolója szerint Odinga egy sajtótájékoztatón közölte, hogy számítógépes kalózok egy meggyilkolt választási biztos azonosítóját használva férhettek hozzá a rendszerhez. A politikus a demokráciára mért csapásnak nevezte a történteket, és azt állította, hogy a pártja által mért eredmények teljesen eltérnek attól, amelyet a választási bizottság honlapján közzétettek. „Eddig lehetett megvezetni az embereket, a 2017-es általános választást elcsalták” – szögezte le.

Az 55 éves Kenyatta pártjának egyik magas rangú tisztségviselője alaptalannak nevezte az ellenzék vádjait, és a választási bizottságot vezető Ezra Chiloba is azt mondta, hogy „minden a legnagyobb rendben” zajlott. A bizottság egy másik vezetője később közölte, hogy kivizsgálják a hekkertámadással kapcsolatos vádakat.

Egy ismert kenyai nem kormányzati szervezet, a Kenyai Emberi Jogi Bizottság (KHRC) bejelentette, hogy több ellentmondást is felfedezett a választási bizottság által közzétett előzetes eredmények, illetve a szavazóhelyiségekben a pártok képviselői által aláírt nyomtatványok között. A szervezet öt olyan esetet sorolt fel, amelyben nem egyeztek az összeszámolt voksok és a papíron szereplő számok. Egy szavazóhelyiségben például a választási bizottság honlapja szerint 439 szavazatot érvénytelennek minősítettek, miközben a helyszínen kitöltött űrlap tanúsága szerint csak 4 ilyen szavazat volt.

Bár Odinga nyugalomra intette híveit, azt is jelezte, hogy nem tud parancsolni nekik. Helyettese, Kalonzo Musyoka is egyelőre visszafogottságra szólította fel a támogatókat, de hozzátette: lehet, hogy később megmozdulást szerveznek majd.

Az ellenzéki vezető kérése ellenére már sokan utcára vonultak Odingáért az ellenzék fellegvárának számító Kisumuban. A fegyvertelen férfiak azt kiabálták: „Raila nélkül nincs béke”, a rendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük. A CNN-nek egy helyi újságíró azt mondta, Kondele negyedben már 500-600 fiatal gyűlt össze, azt skandálva, hogy „Uhurunak mennie kell”. Szavai szerint egy rendőrségi helikopter is feltűnt a helyszínen.

A helyi rendőrség közölte, hogy Kisii megyében a rendőrség tüzet nyitott a választási eredmény elleni tiltakozókra, az incidensben egy ember meghalt. Eközben Nairobi Mathare nevű nyomornegyedében is tiltakozások zajlanak – írja a The Guardian.

Még 2007-ben heves tiltakozások kezdődtek, amikor a választáson alulmaradva Odinga ugyancsak csalásról beszélt. Ezt követően összecsapások törtek ki, melyek során közel ezerkétszáz ember halt meg. Odinga 2013-ban is vesztett az elnökválasztáson, de akkor lecsillapította a fenyegető összecsapásokat, miután a szavazógépekkel kapcsolatos kifogásaival az illetékes bírósághoz fordult.

Mint megírtuk, a mostani eljárás tisztaságát valóban megkérdőjelezi, hogy egy független vizsgálat szerint a választási bizottság több mint 1 millió olyan kenyait vett fel a választói névjegyzékbe, aki már elhunyt. Odinga korábban kijelentette: csak akkor veszíthet, ha Kenyatta elcsalja a választást.

Kenya, amely Kelet-Afrika leggazdagabb országa, régóta stabil államnak számít. A heteken át tartó választási kampány is békésen zajlott egészen július végéig, amikor ismeretlen tettesek meggyilkolták a választási bizottság egyik vezető tagját. Előzőleg fegyveresek támadtak William Ruto alelnök házára, ő és családja azonban éppen nem volt otthon.

A szavazás lebonyolítását több ezer megfigyelő, köztük számos külföldi követi figyelemmel: az Afrikai Unió misszióját Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök vezeti, John Kerry volt amerikai külügyminiszter áll a Carter Center megfigyelőcsoportjának élén, és megfigyelőket küldött az Európai Parlament is.

Előzetesen több megfigyelő, köztük az ENSZ három jelentéstevője is úgy vélekedett, hogy 2007 óta Kenya nagy haladást ért el a demokrácia megerősítésében. Genfi nyilatkozatukban mindazonáltal az elmúlt hetek erőszakcselekményeire tekintettel a politikai szereplők békés fellépésének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az 55 éves Kenyatta – a független Kenya első elnökének fia – nagyszabású, többségében kínai támogatással megvalósított infrastrukturális fejlesztésekkel és az ország stabil gazdasági növekedésével kampányolt. Ezzel szemben a 72 éves Odinga – akinek apja szintén a függetlenségi mozgalom egyik vezetője volt – a szegények védelmezőjeként és a számos állami intézményt átható korrupció hangos bírálójaként lépett fel a kampányban. Sok szavazó számára azonban inkább az etnikai szempont lehet meghatározó: Kenyatta az ország legnépesebb népcsoportjának számító kikujuk jelöltje, akik Kenya eddigi négy elnökéből hármat adtak. Odinga – az ország első alelnökének fia – viszont a luó népcsoporthoz köthető, amelynek köréből még soha nem került ki államfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.