Donald Trump embere kikapott a hangulatjelző előválasztáson

Az elnök nagyon támogatja Luther Strange jelölését, de az alabamai republikánusok mást gondolnak.

Kovács Áron
2017. 08. 16. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az előválasztás az alabamai szenátorválasztás előtt nem tartozik a világpolitikailag jelentős események közé, kedden mégis sokan figyeltek a déli államra: a Jeff Sessions igazságügy-miniszteri kinevezése miatt tavaly megüresedett szenátusi széket ideiglenesen – a kormányzó döntése alapján – a Donald Trump elnök által is támogatott Luther Strange korábbi állami főügyész tölti be, de decemberben időközi választást kell tartani.

Az amerikai választási rendszerben viszont már a jelöltek személyéről is közvetlenül, előválasztáson döntenek a regisztrált párttagok, így Strange-nek meg kellett méretnie magát a republikánus táborban.

A keddi előválasztás majdnem végleges eredménye szerint azonban alulmaradt az úgynevezett evangéliumi keresztények körében népszerű Roy Moore-ral, az állam legfelső bíróságának tagjával szemben. Trump támogatottja a szavazatok 32,8 százalékát szerezte meg, míg Moore 38,9 százalékot kapott – a főbíró az állam 67 megyéjéből 60-ban nyert, míg Strange csak 5-ben. Pedig még az elnök is bevetette magát a kampányban: a múlt héten automata telefonhívásokkal szólította fel a republikánus szavazókat Strange támogatására.

Mivel egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok legalább 50 százalékát, szeptember 26-án második fordulót tartanak. Ezen Moore az esélyes, és sok múlik azon, hogy hova állnak a harmadik helyen végző, így a versenyből kieső Mo Brooks képviselő támogatói. Brooks maga egyelőre nem foglalt állást egyik versenyben maradt jelölt mellett sem, de korábban élesen támadta Strange kinevezését, illetve a választás után azt mondta, Moore tiszteletre méltó kampányt folytatott.

A demokrata előválasztást nagy fölénnyel Doug Jones szövetségi kerületi ügyész nyerte, de ennek kicsi a jelentősége, hiszen Alabama hagyományosan republikánus többségű, utoljára 1990-ben választottak demokrata szenátort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.