Hallgatók cenzúráztak ki egy erotikus regényt a Londoni Egyetem tananyagából

Sértőnek találták a csaknem 270 éves könyvet a hallgatók – és nem ez az egyetlen sérelmezett mű az ajánlott irodalomban.

MN
2017. 08. 14. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fanny Hill – Egy örömlány emlékiratai című könyv egy idősödő kurtizán botrányos életéről szól. 1748-ban jelent meg, a szerző, John Cleland azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egyetlen csúnya szót sem használva írja meg a történetet, míg az adósok börtönében sínylődik.

Ez volt az első angol nyelvű erotikus regény; a pornográfia újonnan megjelenő formája akkor felháborította a cenzorokat és az egyházat, és úgy tűnik, csaknem 270 évvel később sértőnek találják a „hópehely-generáció” tagjai is. A „snowflake generation” szlengkifejezést a mostani évtized fiataljaira használják, akik bizonyos kérdésekben sértődékenyebbek és érzékenyebbek a korábbi nemzedékeknél – írja az MTI. (A snowflake kifejezés az 1996-os Harcosok klubja című regényben jelent meg először, és arra utal, hogy az egzisztencialista, önsegítő szemléletű nevelés hatására sokan gyönyörű, megismételhetetlen hópelyhekként tekintenek saját egyéniségükre – a szerk.) 

Judith Hawley, aki XVIII. századi irodalmat tanít a Londoni Egyetemen, a The Times című brit lap hétfői számában azt mondta, az erotikus regény a diákokkal való egyeztetés után került ki a tananyagból, pedig évtizedekig szerepelt a fősodortól eltérő irodalmi törekvéseket bemutató kurzusokon.

A professzor a BBC rádióadásában megerősítette, hogy a diákok más művekre is panaszkodtak, köztük Emma Donoghue A szoba című könyvére, egy anyjával együtt fogva tartott kisfiú történetére – amelyből nemrég nagy sikerű film készült –, de még az olyan klasszikusokra is, mint a Lear király.

Utóbbival kapcsolatban a The Times arról kérdezte Judith Hawley-t, hogy a diákok mi kivetnivalót találnak Shakespeare művében. „Eltekintve a szemkivájástól és Cordelia halálától? Ami a legjobban sérti a diákokat, az a nők elleni erőszak és az öngyilkosság ábrázolása” – válaszolta a professzor. Elmondta, érkeztek panaszok Chinua Achebe Széthulló világ című kötetére is, de nem amiatt, ahogyan a nigériai író bemutatja, milyen borzalmas hatást gyakorolt a brit gyarmatosítás egy nigériai törzsre, hanem azért, mert az egyik szereplő veri a feleségét, és öngyilkosságot követ el.

A diákok kérésére az 1660 és 1780 közötti „ellenzéki” irodalmat bemutató kurzus olvasmánylistáján szereplő könyvek mellé figyelmeztetést mellékelnek. Ebben emlékeztetnek arra, hogy a XVIII. századi szövegek néhol a kor kellemetlen előítéleteit tükrözik, s a faji előítéletek, a szexuális erőszak és az, hogy az emberek ártottak önmaguknak, része volt az akkori társadalomnak, mint ahogy bizonyos formában a mainak is. A hallgatókat bátorítják, hogy forduljanak a tanárokhoz, ha aggodalmaik támadnának.

Judith Hawley szerint nem szabad felnagyítani az arról szóló vádakat, hogy a diákok el akarnák fojtani a szólásszabadságot az egyetemen. „Reméljük, hogy sikerült egyensúlyt találni, és bátorítani tudjuk a bonyolult kérdésekről szóló párbeszédet anélkül, hogy megnehezítenénk azon diákok dolgát, akiknek esetleg kifogásaik vannak – fogalmazott a professzor a tananyagra utalva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.