Házasságba menekülhettek a nemi erőszak után

A Korán nem rendelkezik egyértelműen a szexuális bűncselekményekről, de mindenképpen bünteti őket.

2017. 08. 03. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi nap a jordániai nőknek – ünnepeltek a közel-keleti királyság aktivistái és lakosai, miután kedden a parlament megszavazta a 308. cikkely eltörlését. Ez az a paragrafus, amely kimondja: ha a nemi erőszak elkövetője feleségül veszi áldozatát, és legalább három évig vele marad, mentesül a büntetés alól. A másik opció az ország törvényei szerint hét évig terjedő szabadságvesztés; vagy halálbüntetés, ha az áldozat fiatalabb volt 15 évesnél. Ennek fényében nem túl meglepő, hogy az elkövetők gyakran éltek a lehetőséggel. A jordániai igazságügyi minisztérium legfrissebb vonatkozó statisztikái szerint 2010 és 2013 között 159 erőszaktevő kerülte el a büntetést ily módon, miközben ugyanezen időszak alatt körülbelül 300 szexuális erőszak történt (legalábbis papíron, a szégyenérzet miatt ugyanis Jordániában is gyakori, hogy inkább elhallgatják az esetet). A 308. cikkely eltörlését még jóvá kell hagynia a felsőháznak és II. Abdullah királynak is, ám valószínűleg itt sem fog megakadni a reform, mely egyébként az egész, 1960 óta fennálló büntető törvénykönyvet érinti.

Nem példa nélküli a kiskapu az iszlám országokban, de általában a világban sem. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint az utóbbi években Tunézia és Marokkó, korábban Egyiptom is eltörölte a nemi erőszakra, családon belüli erőszakra vonatkozó hasonló törvényeket, Libanonban és Bahreinben pedig már terítéken van a kérdés. Ugyanakkor gyűjtésük alapján Algériában, Irakban, Kuvaitban, Líbiában, Palesztinában és Szíriában még máig él ez a gyakorlat, csakúgy mint Tádzsikisztánban, néhány latin-amerikai országban és a Fülöp-szigeteken.

Hogy mégis hogyan lehetséges egy ilyen embertelen törvény alkalmazása? – A Korán nem rendelkezik a nemi erőszakról, nem ismeri ezt a fogalmat, a Hadíszhoz kell fordulnunk – mondta lapunknak Abdul-Fattah Munif. Az iszlámszakértő szerint egy történetben például a próféta halálra ítél egy férfit, aki már volt házas, de megerőszakolt egy nőt, míg áldozatát teljesen fölmenti. Mint rámutatott, az iszlám nem egyértelmű a kérdésben, egy dolog azonban biztos, hogy a nemi erőszak büntetendő. Ehhez persze előbb bizonyítani kell a bűn elkövetését.

– Ebben az esetben a négy tanú előállítása nehéz feladat volna, így az iszlám jog megenged más módszereket is – tette hozzá, rámutatva annak képtelenségére, hogy négy tanú végignézi a tettet, de semmit nem tesz, hogy megakadályozza. Ilyen módszer lehet az európai jogrendszerhez igazodva az elkövető vallomása vagy a fizikai bizonyítékok is. – A szóban forgó törvény gyökere a szokásjog. A házassággal az áldozat családja elkerülhette a szégyent, hogy csorba essen a becsületükön, ami különösen igaz volt, ha az erőszakból gyermek is született – magyarázta Abdul-Fattah Munif, hozzátéve, hogy ezekben az esetekben az áldozat beleegyezése egyáltalán nem szükséges.

Ugyanakkor ez pontosan rávilágít egy másik égető problémára, az úgynevezett becsületgyilkosságokra. A család becsületén esett vélt vagy valós csorba helyreállítása miatti kegyetlen támadások ugyancsak gyakoriak az iszlám világban is, a témával foglalkozó szervezet (HBVA) évi 5000-re becsüli az ilyen gyilkosságok számát (a legtöbbet Indiában és Pakisztánban követik el). A Human Rights Watch szerint Jordániában évente még mindig 15-20 nőt ölnek meg ilyen okok miatt. További szigorításra és reformra szorul a családon belüli erőszak büntetése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.