Hogyan voksolnak majd a németországi törökök?

Egymillió-kétszázezer török származású embernek van szavazati joga a szeptember végi német választásokon.

Techet Péter
2017. 08. 31. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Frankfurt) 

A törökség tehát a 61 milliónyi német választópolgárnak csak töredéke. Ha önálló pártjuk lenne a törököknek, esélyük se lenne az ötszázalékos küszöböt megugrani. Ráadásul a török közösség sem egységes: törökök mellett kurdok, alaviták vagy örmény keresztények is ide tartoznak, márpedig az ő politikai nézeteik felettébb különbözőek lehetnek.

Összességében ezen szavazóréteg hagyományosan inkább a baloldali pártokhoz áll közelebb. Mivel többségük munkásként érkezett a hatvanas évektől Nyugat-Németországba, közösséget és védelmet elsősorban a szakszervezeti mozgalomban találhattak. A korábbi szocdem kancellárt, Helmut Schmidtet csak egyszerűen „papának” hívták. A kereszténydemokratáktól (CDU) mind vallásuk, mind osztályhelyzetük miatt inkább idegenkedtek. A szociáldemokráciához való erős kötődés a mai napig megvan. A németországi törökökre specializálódott Data4U közvélemény-kutató cég felmérése szerint 57 százalékuk az SPD-t, 29 százalékuk a Zöldeket, 12 százalékuk a szélsőbaloldali Die Linkét, 6 százalékuk a CDU-t és 1 százalékuk a liberális FDP-t választaná. Ez jelentősen eltér az össznémet eredményektől.

Eközben persze erős a török politika befolyása is.

Az idősebb generáció elsősorban csak török újságokból értesül a német fejleményekről is. Recep Tayyip Erdogan azonban csak egy szűk, de hangos kisebbség között népszerű.

A tavaszi török népszavazáson a németországi török származásúaknak csupán egyharmada szavazott Erdogan mellett. A török államfő politikájával eleve főleg azok szimpatizálnak, akiknek nincs német állampolgárságuk, és így szavazati joguk sem. Nemrég a török elnök mégis felszólította a németországi törököket, hogy a vele szemben leginkább kritikus pártokra, az SPD-re, a CDU-ra és a Zöldekre ne szavazzanak. Umut Karakas, a Data4U igazgatója lapunknak azt mondta, hogy nem szabad Erdogan befolyását lebecsülni: „Számos török Németországban a mai napig másodrendűnek érzi magát, nekik Erdogan ad identitást és önbizalmat”.

A német politikában sem érzik eléggé megjeleníve az érdekeiket, ami már azon is látszik, hogy összesen tizenegy török származású képviselő ül a 630 tagú Bundestagban. Josip Juratovic, a szociáldemokraták Horvátországban született parlamenti képviselője lapunknak eleve azt állítja, hogy a német parlamentben az összes bevándorló sincs megfelelően képviselve.

Miközben a német társadalom húsz százalékának bevándorló háttere van (ebben persze a Kelet-Európából kivándorolt németek is benne vannak), a Bundestagban ülők között csak hat százalék ez az arány. A törökök esetében a szakadék még mélyebb.

A keresztény uniópártok 309 képviselője közül például csupán egyetlenegy a török. A fiatal Cemile Giousouf eleve a német történelem első és egyetlen török származású CDU-s parlamenti képviselője. A baloldal sorai között tízen vannak, többségük a szociáldemokrata frakcióban. Török származású politikus legmagasabbra a Zöldeken belül tudott jutni: az erős sváb dialektusban beszélő Cem Özdemir a párt társelnöke, és egy esetleges kormányzati részvétel esetén ő lehetne a külügyminiszter is.

A CDU is azonban kezd nyitni a törökök felé. A párt a bevándorlók közül eddig főleg a volt szovjet térségből betelepültek között volt felettébb népszerű. Angela Merkel azonban a pártot a török szavazók felé is megnyitná. Ali Ertan Toprak kurd származású ügyvéd például régóta azért küzd, hogy a közösségéből egyre többen szavazzanak a CDU-ra.

A CDU keresztény emberképét muzulmánként is el tudja fogadni – amint lapunknak nyilatkozta.

Toprak szerint a baloldali pártok túl sokáig szemet hunytak Ankara befolyása felett. A Törökországból kitiltott kurd ügyvéd úgy véli, a CDU többet tesz az integrációért, mert Ankarával szemben is keményebb vonalat képviselt mindig. Az ügyvédet főleg az zavarja, hogy a baloldali pártok csak egy-két éve látták be, milyen veszélyt jelentenek a Törökországból származó imámok. Toprak attól is tart, hogy egy-egy német párton belül olyan törökök is megjelenhetnek, akik igazából Erdogan felé lojálisak.

Toprak azonban abban bízik, hogy a bevándorlók második és harmadik generációja a pártszimpátiáját tekintve is közelít majd a német átlaghoz.

A török származású szavazók iránt még a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt is érdeklődik. „Új Német Reménységek” néven önálló tagozat is létrejött a szélsőjobboldali párton belül e célra, a vezetője egy brémai görög meleg aktivista. Alex Tassis lapunknak azt hangsúlyozza, hogy ők csak azon bevándorlókat, így például török származásúakat képviselnék, akik kizárólag németnek érzik magukat. A pártnak eddig egyetlen ismertebb török politikusa van, a rajna-vidék-pfalzi Attila Sonal, aki szintén azzal indokolja AfD-tagságát, hogy nem szeretne parallel társadalmakat Németországban. E félelme azonban kevéssé megalapozott. A neves Bertelsmann Alapítvány augusztus végén közzétett felmérése szerint Európa országai közül Németországban igen sikeres a muzulmánok integrációja. Például több mint 73 százalékuk számára már a német az első nyelv, sőt, a muzulmán valláshoz való kötődésük is folyamatosan lazul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.