Ilyen közelről indulhat azonnal amerikai támadás Észak-Korea ellen

Valóságos amerikai támaszpontrendszer fogja körül Kim Dzsongun birodalmát.

Győr Ágnes
2017. 08. 09. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy Észak-Korea azzal fenyegette meg Washingtont, rakétacsapást intéz az Egyesült Államokhoz tartozó Guam sziget ellen, minden szem a Csendes-óceán nyugati részén található apró szigetre vetődik. A kialakult feszült helyzet apropóján a The Guardian brit napilap megvizsgálta, mégis mekkora az amerikai katonai jelenlét Kim Dzsongun birodalmának közelében.

Ha tényleg komolyra fordulna a helyzet, az azonnali beavatkozás, illetve az észak-koreai agresszió elleni védelem szempontjából ennek nagy jelentősége van. 

Mint írták, az amerikaiak a teljes délkelet-ázsiai, illetve csendes-óceáni régióban igen nagy létszámban vannak jelen. A legtöbb amerikai csapat határon túl – nemcsak a régión belül, hanem világszerte – Japánban állomásozik. Így van ez már a második világháború óta, amikor az Egyesült Államok megszállta a szigetországot.

A washingtoni védelmi minisztérium adatai szerint a Japánban állomásozó amerikai katonák száma napjainkban megközelíti a negyvenezret, a legnagyobb kontingens az Okinava szigeten található. Idén áprilisban az amerikai légierő a növekvő észak-koreai fenyegetésekre válaszképp több tucat helikoptert, harci és megfigyelő gépeket vonultatott fel erődemonstrációként a Kadenai légibázison. Kedden a japánokkal közösen légi gyakorlatot tartottak a Koreai-félsziget közelében, ezen két két B-1 Lancer vett részt. E stratégiai nehézbombázó a The Guardian cikke szerint arra is alkalmas, hogy atombombát szállítson. (A brit lap cikke azonban itt valószínűleg téved: Zord Gábor, a Magyar Nemzet szakírója szerint a B-1-eseknek már jó ideje nincs nukleáris csapásmérő feladatuk, ezek a gépek nem képesek atomfegyverek hordozására. Az amerikai stratégiai bombázók között erre jelenleg csak a B-52 és B-2 típusok képesek.)

Japán esetében nemcsak a szárazföldi és légi amerikai csapatok száma jelentős, a haditengerészet is nagy erőkkel van jelen. Itt található a központja például a 7-es flottának, mely az Egyesült Államok legnagyobb bevethető haditengerészeti erejét testesíti meg.

A flotta az Indiai-, illetve a Csendes-óceánon nagyjából ötven-hetven hajóval és tengeralattjáróval, száznegyven repülővel és körülbelül húszezer tengerésszel van jelen. Jokoszukában állomásozik állandó jelleggel a flottához tartozó USS Ronald Reagan nukleáris hajtású repülőgép-hordozó.

Japán után Németországban állomásozik a legtöbb amerikai katona: közel harmincötezer fő, harmadikként a sorban nyomban ott találjuk Phenjan szomszédját. Dél-Koreában nyolcvanhárom különböző helyszínen a szolgálatban levő amerikai katonák száma meghaladja a huszonháromezret, és az amerikai nehézpáncélosok száma is több mint háromszáz.

1957-ben – az Észak-Korea ellen három éven át vívott háború után – itt hozták létre védőbástyaként a Dél-Koreában szolgáló amerikai erőket (USFK). Hivatalosan meghatározott feladata megakadályozni az agressziót és szükség esetén megvédeni a Koreai Köztársaságot.

Idén áprilisban Washington Dél-Koreában komoly rakétavédelmi rendszert állított fel. Az úgynevezett THAAD (Terminal High-Altitude Area Defence System – végfázisú nagy magassági területvédelmi rendszer) célja, hogy megsemmisítse a rövid, közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat még azelőtt, hogy becsapódnának baráti területen.

A 885 négyzetkilométer kiterjedésű amerikai földterület Phenjantól 3400 kilométerre található, százhatvanezren lakják, és saját kormányzóval rendelkezik. A sziget nagy része katonai irányítás alatt áll, az itt állomásozó katonák száma háromezer-nyolcszázharmincegy. Guamon található egyebek közt az elsősorban B-52-es bombázóknak otthont adó Anderson légibázis. A The Guardian megfogalmazása szerint a szigetet úgy tartják nyilván az amerikai hadseregben, mint egy nagy, állandó repülőgép-anyahajót.

Az amerikai hadsereg jóval kisebb erőkkel van jelen a délkelet-ázsiai országokban. Ez a Fülöp-szigetek esetében öt bázist jelent. Az amerikai haditengerészet azt tervezi, hogy jövőre Szingapúrból vezényli majd négy hadihajóját is. Thaiföld ahhoz járult hozzá, hogy az amerikai hadsereg használja a repülőtereit.

Végül, de nem utolsó sorban megemlíti a cikk Hawaiit is. Ez a Koreai-félszigethez legközelebb eső amerikai állam, ahol az amerikai hadsereg negyvenezer fővel van jelen. Hawaii az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnokságának (Pacom) központja, melynek illetékességi körzetébe tartozik körülbelül a Föld felszínének fele, beleértve a teljes ázsiai régiót – ez egyébként remekül jelzi, hogy a hadszínterekre osztott amerikai hadvezetési hierarchiában milyen kiemelt helyet foglal el a csendes-óceáni. A Pacom alatt háromszázhetvenötezer katonai személy és civil szolgál, haditechnikai eszköztárhoz pedig kétszáz hadihajó és több mint ezer légi jármű tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.