Kaczynski öngólja: jót akart, de pártja bánhatja

Igaz ügyért indult harcba, az igazságügyi reformmal azonban kockára tette pártja egységét.

Stier Gábor
2017. 08. 04. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meggyőző népszerűséggel, stabilan kormányozva keveredett bele az igazságügyi reform kavarta botrányba a Jog és Igazságosság (PiS). Jaroslaw Kaczynski azonban öngólt rúgott azzal, hogy szokásához híven úgy viselkedett az egyébként alapvetően valós problémákat kezelni hivatott törvény beterjesztésekor, mint elefánt a porcelánboltban. Ezzel maga ellen fordította még az általa „trónra emelt” államfőt is, ami konfliktusok sorát vetíti előre. Az már most kimondható, hogy ezzel a lépéssel Kaczynski kockára tette a kormány stabilitását, s immár az sem olyan egyértelmű, mint volt mondjuk egy hónapja, hogy egyben tudja tartani a jobboldali tábort.

Kaczynski nemzeti konzervatív pártját a CBOS legutóbbi felmérése alapján a lengyelek 38, míg a legfőbb ellenzéki erőt, a jobbközép konzervatív liberális Polgári Platformot 22 százaléka támogatja. A populista Kukiz ’15 népszerűsége 8 százalékos, míg a liberális Modern nevű párt erősen visszaesve, a jelenleg parlamenten kívüli Baloldali Demokratikus Szövetség megerősödve nem sokkal a bejutási küszöb felett áll. Mint arra lapunknak Mitrovits Miklós, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa rámutat, Kaczynskiék mindenekelőtt a szociális politikájuknak köszönhetik a népszerűségüket. Az „500 plusz” családtámogatási program keretében például gyermekenként 500 zloty, azaz mintegy 36 ezer forint jár, csökkentették a nyugdíjkorhatárt, s lakásépítési programot is meghirdettek. A Lengyelországgal foglalkozó elemző megjegyzi azt is, hogy az ellenzék mögött is nagyjából annyian állnak, mint a PIS mögött, csak a politikai paletta ezen oldala erősen megosztott. – A jelenlegi botrányt biztosan megérzi a PiS támogatottsága – értékel lapunknak Bogdan Góralczyk, a Varsói Egyetem Európa Központjának elemzője, felhíva a figyelmet arra, hogy a mostani tüntetéseken a korábbinál nagyobb számban jelentek meg az egyébként inkább a jobboldal felé húzó fiatalok, sőt a törvény ellen léptek fel még a jobboldali radikális futballhuligánok is.

A népszerűség alakulásánál is fontosabb kérdésnek tartja azonban mindkét elemző a PiS-en belül megnövekedett ellentéteket. ­– Az elnök és a kormányfő között 1989 óta még soha nem volt ilyen feszült a helyzet, pedig már volt egy-két kemény menet, például Walesa és Oleksy, Kwasniewski és Buzek vagy Kaczynski és Tusk között. Jelenleg azonban két, ugyanazon oldalt képviselő erő feszül egymásnak, ami a korábbiaknál komolyabb szembenállást feltételez – jegyzi meg Mitrovits Miklós, kiemelve, hogy Andzrej Duda a PiS alapításától első számú, már a párt nevében is jelzett programpontjának kérdésében vétózott. A magyar elemző szerint azt csak a jövő, legkorábban a Duda által benyújtandó törvény tartalma dönti el, hogy a mostani konfliktus egy már a színfalak mögött érlelődő feszültség kirobbanása vagy csak most kezdődött, s Duda önálló játszmába kezd-e. A lengyel professzor ugyanakkor már biztosra veszi a Jog- és Igazságosság kettészakadását. Egyik oldalon marad Jaroslaw Kaczynski körül a kemény mag, míg a másikon az államfő mögött formálódik egy jobboldali erő. Góralczyk úgy látja, Andrzej Dudának nem maradt más lehetősége, mint saját tábort építeni. – Megszűnt az egy a tábor, egy a zászló helyzet, s ősszel minden bizonnyal tovább fokozódik a feszültség a PiS-en belül – véli az elemző, hozzátéve, hogy Kaczynski akár még a nyáron megpróbálhatja a szejm összehívását s az elnöki vétó leszavazását. Papíron ehhez már nincs többsége a pártnak, így főképp a liberálisok állandóan ötven képviselőt tartanak Varsóban, hogy adott esetben leszavazzák a PiS-t. Közben a vétó miatt tovább működő legfelső bíróság folytatja a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, Mariusz Kaminski elmozdítását is hozható vizsgálatot, s Kaczynskiék gondjait szaporítja a párt egyik legfontosabb embere, Antoni Macierewicz körüli botrány is. Ezt egy, a közelmúltban megjelent könyv robbantotta ki, amely a jelenlegi honvédelmi miniszternek a lengyel és az orosz alvilággal kiépített állítólagos kapcsolatait tárja fel.

Nem szabad elfelejtkezni közben arról sem, hogy a jelenlegi helyzet magának a koalíciónak a fennmaradását is érintheti. Már csak azért is, mert az egyik kis partner, a Szolidáris Lengyelország vezetője Zbigniew Ziobro, a támadások kereszttüzében álló s a vétó miatt sértődött, de a koalíciós többség miatt elmozdíthatatlan igazságügy-miniszter. S mint Mitrovits megjegyzi, a meghatározó bázissal bíró Ziobro egyszer már összerúgta a port a PiS-szel, s a pártból kilépve saját erőt alapított, amelyet aztán Kaczynski visszacsalogatott a választási szövetségbe. Ráadásul a másik párt, az Együtt Lengyelország első embere, a szakításuk előtt a Polgári Platform kormányában az igazságügyi tárcát vezető Jaroslaw Gowin pedig nyilatkozatai alapján mintha egyetértene a vétóval. Ha a Solidarna Polska és a Polska Razem kiszállna a PiS mellől, akkor a 17 képviselő elvesztésével Kaczynskiéknak a most ötmandátumos, amúgy is törékeny parlamenti többsége sem lenne meg. A hírek szerint ezért kezdett el a PiS tapogatózni a szejm harmadik legnagyobb ereje, a Pawel Kukiz vezette protestpárt, a Kukiz ’15 irányába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.