Kétszázezer magyar dolgozik Németországban, segélyt csak kevesen kérnek

Az EU-s bevándorlók közt a lengyelek vannak a legtöbben, és a románok száma nő legmeredekebben.

MN
2017. 08. 10. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus elején a Magyar Nemzet is beszámolt arról a friss statisztikáról, amely szerint minden korábbinál több, 18,6 millió bevándorló, vagyis hivatalosan „migrációs hátterű” ember él Németországban, ami a teljes lakosság (82,4 millió fő) 22,5 százaléka. Ebben a sokaságban természetesen nem csak a 2015 nyarán érkezett menedékkérők vannak benne, hanem nagyon sok európai uniós polgár is, akik a szabad mozgás jogával élnek, és akikről most közölt friss adatokat a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF).

A Welt által ismertetett, 2016 végi adatok szerint 4,3 millió EU-s bevándorló vagy munkavállaló van Németországban, és ebben nincsenek benne azok, akik már megkapták a német állampolgárságot. Az elmúlt években ez a szám jelentősen nőtt, tavaly 634 ezerrel lettek többen. A legtöbben a keleti tagállamokból érkeztek, a legnagyobb közösség a lengyeleké, akik 783 ezren vannak. A második helyen az olaszok állnak, 611 ezer fővel, a harmadik helyen pedig a román állampolgárok. Utóbbiak 534 ezren vannak, és tavaly ez a közösség gyarapodott leggyorsabban, mintegy 80 ezer fővel.

A magyarok számát a BAMF 192 ezerre teszi, és tavaly 14 ezerrel nőtt a számuk. A magyarokra különösen igaz az a megállapítás, hogy dolgozni mennek Németországba, nem a szociális ellátásért: csak 4,9 százalékuk kap ilyen jogcímen pénzt, míg a németeknek 7,3 százaléka. A skála másik végén a bolgárok állnak, akik 264 ezren vannak, és 31 százalékuk kap valamilyen szociális ellátást.

Bár Németországban is felmerült, hogy korlátozni kellene az EU-s polgárok szociális ellátásait – például azt, hogy 185 ezer külföldi gyerek után utal családi pótlékot a német állam –, az Európai Bizottság szerint ez diszkrimináció lenne, így tilos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.