Macedón, bolgár – két jó barát: a jószomszédságról kötöttek megállapodást

A dokumentum megkönnyíti a gazdasági és a politikai együttműködést, emellett pedig növelheti az áruforgalmat.

MTI
2017. 08. 01. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelmi előrelépésnek nevezett megállapodásban a két fél támogatásáról biztosította egymást, illetve Szófia megerősítette, hogy támogatja Szkopje euroatlanti integrációját.

Zoran Zaev kijelentette: a megállapodással a stabilitás és a fejlődés útja nyílt meg a két ország között, de ez a térség fejlődését is magával vonzza majd. „A macedón kormány a megoldások és nem a problémák kormánya kíván lenni” – szögezte le a macedón miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a bolgár félben hasonló elhivatottsággal rendelkező partnert lát. Úgy fogalmazott: a macedón–bolgár barátság példaként szolgálhat arra, hogyan válhatnak a sokéves gátak végül két nép együttműködésének és összeköttetésének motorjaivá.

Bojko Boriszov szerint a most megkötött megállapodás azt üzeni Európának, hogy a két ország barátságban tud egymás mellett élni. A dokumentum megkönnyíti a gazdasági és a politikai együttműködést, emellett pedig növelheti az áruforgalmat, valamint a tőkeáramlást, valamint vámkedvezményeket eredményezhet.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök pártja bírálta a megállapodást, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerint ugyanis a megállapodás egyes elemei sérthetik az ország nemzeti érdekeit, valamint kárt okozhatnak a macedón nemzetnek, a nyelvnek és a történelemnek. A VMRO-DPMNE azt sérelmezi, hogy a dokumentumban helyet kapott a két ország közös történelmének elfogadásáról szóló rész, illetve lefektették, hogy mindkét félnek joga van a saját történelemértelmezéséhez.

Macedóniát és Bulgáriát ugyan szoros történelmi, vallási és nyelvi kapcsolat köti egymáshoz, de éppen ezek azok a témakörök, amelyek súrlódásokat okoztak a két állam és a két nép között az elmúlt évtizedek során. Bulgária például nem ismeri el önálló nyelvként a macedónt, hanem bolgár nyelvjárásnak tekinti, és a közös történelmi eseményekben szerepet vállalók nemzetiségéről is vita folyik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.