Mélyről bugyogott elő a charlottesville-i erőszak

Charlottesville és New Orleans városvezetése gondolja legkomolyabban az amerikai történelem átírását.

Kuthi Áron
2017. 08. 15. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emancipáció park, Igazság park. Az eddig két amerikai történelmi alakról elnevezett charlottesville-i park egyikét már az új nevén mutatja a Google online térképe is. Robert Lee és Thomas Jackson, az 1861 és 1865 között dúlt polgárháború déli, a rabszolgatartás mellett kitartó államok élén harcoló hadvezéreinek nemcsak neve, hanem hamarosan szobra is eltűnik megszokott helyéről. A hétvégi erőszak gyökerei messzire nyúlnak, de a történelem szabadelvű újraírása mellett állást foglaló demokrata érzelmű amerikaiak és az ellene kiálló szélsőjobboldaliak összetűzése most torkollt első ízben gyilkosságba. A virginiai városban már a nyár elején hatalmas indulatokat váltott ki a helyi vezetés névváltoztatási és szoboreltávolítási hulláma, több testületi ülés fulladt botrányba. 

Ám a gyarmati kortól, a fehér felsőbbrendűség embertelen ideológiájától való elhatárolódás jelensége egyáltalán nem korlátozódik egyetlen amerikai városra, a történelem-mentesítés egyetemi katedrákon, tudományos értekezésekben, a politika számos színterén zajlik. A New Orleans-i polgármester tavasszal a város négy ikonikus szobrát tüntette el, mondván, most átírják a történelmet, és végre a helyes értelmezési keretbe kerülhetnek a vitatott személyiségek. A vezetés magas rangú polgárháborús katonákkal illetve politikussal „végzett”, köztük a rövid életű Amerikai Konföderációs Államok egyetlen elnökével, Jefferson Davisszel, és persze meg kellett válnia talapzatától Robert Lee-nek is. Minden szobor eltávolítása éjjel történt, masszív rendőri jelenléttel, ám a várt felháborodás és zavargás elmaradt. Legújabban a marylandi Baltimore vezetője hozakodott elő hasonló tervvel, ő a lebontott szobrokat el is árverezné. 

Miközben az egész világ szörnyülködve áll a hétvégén a Virginia államban történtek előtt, és a politikailag korrekt mainstream média Donald Trumpot azzal támadja – valótlanul –, hogy nem ítélte el eléggé a szélsőjobboldali tüntetőket, és a neonácik eszméit mégoly körmönfont módon, de mégiscsak az amerikai elnök által képviselt gondolkodásmóddal akarja azonosítani, addig elfelejtkezik arról, hogy Charlottesville demokrata városvezetése a nyár elején kicsit sem körültekintően, egészen konkrétan forradalmi lendülettel, a valós társadalmi vita megkerülésével gázolt bele az amerikai történelmi emlékezetbe.

Ráadásul egy olyan városról van szó, amely ikonikus helyszíne a kudarcba fulladt konföderációs próbálkozásnak, amerikai kifejezéssel a Lost Cause-nak (veszett ügy), az elidegeníthetetlen emberi szabadságvágy északi (unionista) seregek általi sárba tiprásának. A konföderációs emlékezet létjogosultságát az Egyesült Államok déli felén kár is lenne tagadni, ma is számos hagyományőrző szervezet emel újabb és újabb, a polgárháború korát idéző, a katonák előtt tisztelgő emlékhelyet, szobrot. Amelyeket persze rendre ugyanolyan felháborodás kísér, mint eltávolításukat. Hogy mennyire nem tette túl magát a rabszolgatartó korszak tanulságain az amerikai társadalom, azt az is jelzi, hogy még a – Barack Obama első elnökségét hozó – 2008-as elnökválasztási kampány egyik főtémája is az volt, hogy néhány déli államban loboghat-e a konföderációs zászló a helyi kongresszus épülete előtt.

A charlottesville-i eseményeket tegnap is legfőképp Trump elhibázottnak tartott nyilatkozatán keresztül tálalta az amerikai média, a CNN hírtelevízió véleménycikkben szögezte le, igenis van jelentősége annak, hogy az elnök csupán a gyűlölet ellen szólított fel ahelyett, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőségeseket ítélte volna el. Mike Pence alelnöknek kellett csitítania a kedélyeket, kijelentette, a kormány nem tűri a fehér felsőbbrendűséget vallók, a neonácik, a Ku-Klux-Klan tevékenységét. Időközben kiderült, a szélsőjobboldaliak ellen felvonult tüntetők közé gépkocsival hajtó támadó James Alex Fields a hitleri ideológiával szimpatizál. Az Egyesült Államokban országszerte gyertyafényes virrasztásokat rendeztek, és tüntettek Trump New York-i rezidenciája előtt.  

Az erőszakos utcai eseményekkel és a nyilatkozatháborúval párhuzamosan jogi téren is zajlik a harc szoborügyben. Augusztus végén – ha befogadja az ügyet a bíróság – kitűznek egy tárgyalási napot Lee lovas szobra elmozdítása ügyében egy, azt ellenző civil szervezet beadványa nyomán.  

Charlottesville ügyét, ha lehet, még bonyolultabbá teszi a nagy hatalmú emberjogi szervezet, az American Civil Liberties Union (ACLU) szerepe, amely meglepő módon a szélsőségesek oldalára állt, védve véleménynyilvánításhoz fűződő elidegeníthetetlen jogukat. A magyar TASZ-hoz hasonlítható szervezetet Trump megválasztása után a szabadságjogok hősi védelmezőjének titulálták, adománybevételeiben hirtelen nagy ugrást volt tapasztalható. Ám a mostani kiállásuk a szervezeten belül sem aratott osztatlan sikert, a vezetőség egy tagja lemondott. Igazság szerint az ACLU-nak hosszú évtizedekre visszanyúló tapasztalata van a neonácik és a Ku-Klux-Klan szabadságjogainak védelmében, legújabban az Alt-Right ikonját, Milo Yiannopoulost védték. A múlt század hetvenes évei óta azt vallják, hogy a szólásszabadság univerzális jog. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.