Montenegróban már 150 euróért lehet kalasnyikovot venni

Az illegális fegyverek többsége a szomszédos országokból kerül Montenegróba, de exportálnak is.

MTI
2017. 08. 29. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Montenegróban már akár ötven euróért is lehet illegálisan fegyvert vásárolni, az ár háromezer euróig is terjedhet, és a választékban mintegy tizenötféle eszköz szerepel – írja a CDM montenegrói hírportál.

A lap információi szerint számos alvilági leszámolásnál és gyilkosságnál használnak ismeretlen eredetű fegyvert, amelyre a tulajdonosának nincs is engedélye. A fegyverek között házi készítésű pisztolyt is találtak már, ám az elkövetők inkább a robbanószerkezeteket készítik otthon.

A CDM szerint az alvilági leszámolásoknál – ahol a gyilkosságot általában Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából vagy a térség más országából érkező profi bérgyilkosok követik el – a közelmúltig a távcsöves puska volt a legnépszerűbb fegyver, ám egyre gyakrabban használnak robbanószereket vagy pisztolyt.

A portálnak egy neve elhallgatását kérő nyilatkozó elmondta, hogy információi szerint egy riasztópisztolyt már 50 euróért (körülbelül 15 ezer forint), a kalasnyikovként ismert AK-47-es gépkarabélyt 150-300 euróért (45-90 ezer forint), egy Glockot legfeljebb 1500 euróért (456 ezer forint), egy Magnum 357-est pedig 3000 euróért (912 ezer forint) lehet megvásárolni a feketepiacon. Emellett vásárolható lőszer és robbanószerek gyártásához használható felszerelés is – írta a CDM.

Az illegális fegyverek többsége Albániából, Koszovóból, Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából kerül Montenegróba, de az is elfordult már, hogy az Adria-parti kis állam adta tovább a fegyvereket a szomszédos országokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.