Négy év börtönt kapott a volt dél-koreai kémfőnök

Azért ítélték el Von Szejhunt, mert a neten manipulálva próbálta befolyásolni a 2012-es elnökválasztást.

MTI
2017. 08. 30. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 66 éves férfi 2009 és 2013 között vezette az ország hírszerző szervezetét, és szoros bizalmasa volt Ri Mjongbak akkori konzervatív elnöknek, akit az idén márciusban korrupciós botrány miatt eltávolítottak tisztségéből.

A Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) egy belső nyomozás során megállapította: kiberhadviseléssel foglalkozó részlege civileket bérelt fel 2012-ben, hogy azok egyes honlapokon megjegyzéseikkel megpróbálják befolyásolni a közhangulatot a konzervatívok javára, népszerűsítsék a kormány álláspontját, kommentekkel „párbajozzanak” az eltérő véleményeket írókkal, és azok hozzászólásait az Észak-Korea-párti erők államügyek megzavarására tett kísérleteiként állítsák be.

A 2012-es elnökválasztást Pak Kunhje, a konzervatívok jelöltje meg is nyerte a balközépet képviselő Mun Dzseinnel szemben, ám Pak márciusi lemondása után immár Mun az elnök.

Von Szejhun a vád szerint egyértelműen megsértette azt az előírást, miszerint közszolgaként politikailag semlegesnek kell lennie, ehelyett befolyásolta a választást. A férfi védői közölték, hogy Von fellebbez az ítélet ellen.

A NIS két másik tisztségviselőjét ugyanilyen vádakkal illették, bűnösnek találták, de őket csak két és fél év börtönbüntetésre ítélték, amelynek letöltését négy évre felfüggesztették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.