Ijesztő képeket posztolnak a közösségi médiában egyes amerikai farmerek elszáradó növényekről, fejlődésben visszamaradt növénykultúrákról. A válságos méreteket öltő pusztulás oka többek szerint a dikamba nevű gyomirtó új változata, amelyet a Monsanto nevű agrokémiai óriáscég dobott piacra. A szer annyira hatékony, hogy a hasznos növények növekedését is visszaveti, hacsak nem a szintén a Monsanto által forgalmazott, kifejezetten dikambarezisztens, genetikailag módosított magokat vetette el a farmer.
Mivel az amerikaiak általában nem ódzkodnak a GMO növényektől, nem is lenne baj ezzel a módszerrel. A már régóta alkalmazott technológia lényege, hogy a Monsanto meghatározott gyomirtó szere nem hat a szintén a cég által kifejezetten az adott vegyszerhez „kifejlesztett” növényre, mivel azt genetikailag úgy módosították, hogy a gyomirtó ne tehessen kárt benne. Vagyis, ha valaki nagy területen ilyen GMO-növényt termeszt, kényelmesen gyomirtózhat, mivel a vegyszer a kultúrnövényt megkíméli, míg a beültetett gének által meghatározott rezisztenciával nem rendelkező többi növény elpusztul.
Mindez óriási üzlet a Monsantónak, hiszen a vegyszer mellé a speciális vetőmagot is megveszik a gazdák, hiszen csak együtt hatásos a technológia.
Csakhogy a Monsanto új gyomirtó szere a feltételezések szerint illékonyabb a kelleténél, így képes átterjedni a szomszédos táblákra is, ahová nem feltétlenül az ellenálló fajtát vetették. Így járt például Perry Ostmo észak-dakotai farmer, akinek szójababja – az Agweek amerikai mezőgazdasági hírportál beszámolója szerint – alig néhány centisre nőtt, míg a szomszédban a dikambarezisztens szójabab derékmagasságig ér. A visszamaradt fejlődés miatt a várható termés is töredéke lesz a szomszédos parcelláénak.
Az EcoWatch című lapnak nyilatkozó professzor szerint az eset egyáltalán nem egyedi, már 17 államban vizsgálják a szer hatását, több mint 1400 bejelentés alapján, és a károk akár egymillió hektár termőterületet is érinthetnek.
A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint a Monsanto úgy vezette be a termékét a piacra, hogy lényegében kizárta a független vizsgálatok lehetőségét, és sem a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (EPA), sem az állami hatóságok nem szólhattak bele érdemben. Több egyetemi kutatóintézet kapott ugyan mintákat a szerből, de olyan szerződéses kikötéssel, amely kifejezetten megtiltotta az úgynevezett volatilitás – a párolgás és terjedés – tesztelését.