Pengeélen: újabb hadgyakorlat kezdődött Dél-Koreában

Az amerikaiakkal közösen vezetett művelet nagy része csak szimuláció, de Phenjan így is nukleáris háborúval fenyeget.

MN
2017. 08. 21. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött hétfőn az Ulchi-Freedom Guardian fedőnevű, éves rendszerességgel megtartott amerikai–dél-koreai hadgyakorlat, értesült az MTI.

A katonai manőver, amely alapvetően számítógépes szimuláció, de 50 ezer dél-koreai és 30 ezer amerikai katona is részt vesz benne, dühödt reakciót váltott ki a szomszédos Észak-Koreából. Phenjan az ország megszállásának főpróbájának tekinti a gyakorlatot, amely szerinte előidézheti, hogy „ellenőrizhetetlen szakaszba kerül a nukleáris háború”. 

A phenjani kormányzat hivatalos lapjának számító Rodong Szinmun szó szerint úgy fogalmazott, hogy a már korábban megfenyegetett Egyesült Államokhoz tartozó mikronéziai sziget, Guam, illetve Hawaii mellett az USA szárazföldi területei sem kerülhetik el Észak-Korea „könyörtelen csapásait”.

A gyakorlatot Szöulban is sokan ellenségesen fogadták, hétfőn tüntetők százai tiltakoztak az amerikai nagykövetség közelében, a katonai művelet leállítását követelve.

A Dél-Koreában állomásozó amerikai erők közlése szerint Phenjant a szokott módon értesítették a manőverek kezdetéről, leszögezve, hogy célja növelni a szövetségesek képességét arra, hogy megvédjék a régiót és megőrizzék a Koreai-félsziget stabilitását.

A gyakorlatban nincs éleslövészet, harckocsik sem végeznek hadmozdulatokat, leginkább főtisztek vesznek részt benne, akik számítógépek előtt ülve gyakorolják, miképpen kell szembeszállni az ellenséggel, hogyan hozzanak meg egyes döntéseket. A szövetségesek közlése szerint a gyakorlat kifejezetten védelmi jellegű.

Utóbbit megerősítette Mun Dzsein dél-koreai államfő is, aki hétfőn óva intette szomszédját, hogy a gyakorlat ürügyén provokációkat kövessen el. Mint hangoztatta, a manővernek nem célja a feszültség fokozása a Koreai-félszigeten, a fő szempont a védelmi készültség ellenőrzése, az emberi életek és értékek megvédése. Az elnök hangoztatta, „Észak-Koreának meg kell értenie, hogy újra és újra megismételt provokációi miatt kell megtartani az amerikai–dél-koreai védelmi gyakorlatokat”. Hozzátette, hogy továbbra is nyitva áll a lehetőség a párbeszédre Phenjannal.

A rendszeres amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok minden évben megnövelik a feszültséget a Koreai-félszigeten, a mostani helyzetben azonban különösen kockázatos a kommunista ország részéről egyértelműen agressziónak tekintett művelet. Phenjan januári atomrobbantása és sikeres rakétatesztjei, majd Donald Trump emlékezetes, tűzzel és haraggal való fenyegetése olyan háborúközeli helyzetbe sodorta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, illetve Észak-Koreát, amelyben bármilyen meggondolatlan katonai akció elindíthatja a csapásmérések sorozatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.