Szmolenszki katasztrófa: az oroszok nem értik a lengyel következtetést

2014 óta nem hajtottak végre kiegészítő vizsgálatokat a repülőgép roncsain – mondta az orosz nyomozó bizottság szóvivője.

MTI
2017. 08. 10. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő azzal indokolta ezt, hogy 2014 óta nem hajtottak végre kiegészítő vizsgálatokat a repülőgép roncsain.

„Teljességgel érthetetlen, mire alapozzák a lengyel szakértők újabb következtetéseiket. A közvetlenül a katasztrófa után végrehajtott ballisztikus és tűzszerészeti vizsgálatok semmilyen jelét nem találták robbanószerek hatásának – húzta alá Petrenko. – Ugyanakkor a lengyel fél, különösen pedig az új lengyel vizsgálóbizottság tagjai semmiféle kiegészítő vizsgálatot vagy szemlét nem végeztek 2014 óta a repülőgép roncsain.”

Petrenko hangsúlyozta: a rendelkezésre álló információk alapján az orosz és a lengyel szakértők még 2011-ben arra az egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a repülőgép katasztrófájához egy nyírfával történt ütközés vezetett. Hozzátette, hogy az ütközést megelőzően a gép törzse nem sérült meg.

A lengyel nemzetvédelmi minisztériumnak a légikatasztrófát vizsgáló albizottsága szerdán nyilvánosságra hozott közleménye szerint robbanás jegyeit viseli magán a Szmolenszknél lezuhant lengyel kormánygép bal szárnya. A dokumentum szerint a Tu–154-es bal szárnyának megsemmisülését nem egy nyírfával történt ütközés váltotta ki – ahogyan a hivatalos vizsgálat megállapította –, hanem az már korábban elkezdett szétesni, és a lengyel szakértők szerint a kiterjedt rongálódások a szárnyon robbanásra utaló jegyeket viselnek.

A lengyel nemzetvédelmi tárca tavaly februárban új albizottságot hozott létre a légikatasztrófa okainak vizsgálatára, minthogy a 2015 novembere óta kormányzó Jog és Igazságosság párt úgy látja, hogy az eddigi lengyel és orosz vizsgálatok olyan alapvető tényeket és információkat mellőztek, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését, és nem zárják ki merénylet elkövetését sem.

Oroszország máig nem adta át Lengyelországnak a repülőgép roncsait, arra hivatkozva, hogy még nem zárta le a vizsgálatot.

A 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszknél bekövetkezett, a lengyel kormánygép fedélzetén utazó 96, többségében magas rangú lengyel személyiség – köztük Lech Kaczynski akkori elnök és felesége – halálával járó katasztrófát a lengyel ügyészség is vizsgálja, mégpedig az orosz ügyészségi vizsgálattal párhuzamosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.