Titkos polgárháború zajlik Szaúd-Arábiában? – Műholdfelvételen a városrombolás

Az ország keleti részén a kormány erői ostrom alatt tartanak egy síita várost. Kiterjedtnek tűnik a pusztítás.

Pintér Bence
2017. 08. 09. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Porig rombolt épülettömbök: ez látszik két egymás mellé rakott, öt hónap különbséggel készült műholdképen a Szaúd-Arábia keleti részén található, síita többségű Muszavara negyedről Avamija városában. Bár ennyi alapján nehéz eldönteni, hogy pontosan mi történik a szunnita többségű ország síita többségű régiójában, Katif tartományban, de Avamijából posztoló aktivisták képei és elmondása alapján a szaúdi hadsereg komoly erőket vetett be a harmincezres Avamija ellen – írja az Independent.

A lap a pusztítást dokumentáló „Mérges katifi” nevű Twitter-falról linkeli azt a fotót, amely pár hónap eltéréssel mutatja a kérdéses negyedet műholdfelvételről:

A Wikipédia vonatkozó bejegyzése szerint Katif tartományban 2009-es adatok szerint 475 ezer ember élt. A lakosságnak kevesebb mint 3 százaléka tartozik a szunnitákhoz, amely államvallás az országban (legalábbis vahhabizmusnak nevezett ága). Az egész országot tekintve a lakosság 75-90 százaléka szunnita, 10-25 százaléka síita. Katif hagyományosan síita vidék, ahol az elmúlt évtizedekben több kiterjedt tiltakozás is volt.

A külföldi újságírókat nem engedik a környékre, így nehéz ellenőrizni, mi történik. A konfliktust egyelőre csupán a síita szemszögből bemutató helyi közösségi média posztjai, képei alapján lehet rekonstruálni, mivel a szaúdi kormányzat nem ismeri el a konfliktust. Rijád hivatalos közlése szerint a több száz éves múltra visszatekintő al-Muszavara városrész elhagyatott házaiban drogdílerek és terroristák telepedtek meg, ezért döntöttek a negyed nagy részének lebontása mellett, és a kiürítés közben ütköztek fegyveres ellenállásba. A helyiek viszont azt nyilatkozták az ügyről író Independentnek, hogy a környéket nehéztüzérséggel bombázták a kormányerők, miután lezárták a várost. Súlyos harcokról tanúskodnak a Twitterre posztolt videók és képek is, bár ezek eredetiségét ismét csak nehéz ellenőrizni.

A régióban a 2011-es arab tavasz óta rendszeresek a biztonsági erők elleni támadások. A helyi források szerint azonban május eleje óta 12-25 ember halt meg az állítólagos bombázások következtében, illetve mesterlövészek fegyverei által, miután a szaúdi hatóságok megpróbálták kiüríteni a környéket. A lakosság egy jelentős része elmenekült a környékről, néhányan pedig fegyveresen szálltak szembe a kormányerőkkel, de hogy hányan vannak és pontosan mi a céljuk, nem tudni. A brit lapnak nyilatkozó egyik fegyveres elmondása alapján azután döntött az ellenállás mellett, hogy a kormányerők betörtek otthonába és zaklatták a családját. Innen származott egyébként Nimr an-Nimr síita főpap is, akit tavaly végeztek ki Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával. 

A szaúdi kormány közleménye szerint azonban a negyed házai régóta lakatlanok, alkalmatlanok arra, hogy emberek éljenek itt, és ezt használták ki terroristák és drogdílerek, amikor ide költöztek. Közlésük szerint a biztonsági erők tagjai mellett a civil áldozatokért is ezek a veszélyes elemek a felelősek, akik miatt a negyed lebontása mellett döntöttek.

A Human Rights Watch üggyel foglalkozó kutatója arról beszélt az Independentnek, hogy sosem találkozott még Szaúd-Arábián belül ilyen jellegű fegyveres ellenállással. A lap egyelőre nem tudta kideríteni, hogy a felkelők hányan vannak és honnan kapták a fegyvereiket.

Ismeretes, hogy a Közel-Keleten egyre kiterjedtebb a főként Szaúd-Arábia által támogatott szunnita fegyveresek és a leginkább Irán által pénzelt síita milíciák közötti, úgynevezett proxyháború (ahol a küzdelmet nem közvetlenül a háborús felek, hanem az általuk pénzelt szövetségesek vívják meg egymással). A legkiterjedtebb konfliktusövezetek jelenleg Jemen és Szíria, de legutóbb felkerült a térképre a konfliktuszónák közé Katar is, amelyet szaúdi vezetéssel igyekeznek elszigetelni és blokáddal megtörni szomszédai. 

Az Independent korábbi cikke rámutat: amikor Donald Trump első külföldi útja hivatalban lévő amerikai elnökként Szaúd-Arábiába vezetett, Rijád igyekezett demonstrálni a muszlim világ egységét, és több mint száz vezetőt hívott meg az iszlám világból az amerikai elnökkel közösen tartott arab–amerikai csúcstalálkozóra. Ám eközben, pont ekkoriban, 2017 májusában kezdte meg a szaúdi kormányzat hadjáratát a lázongó síita vidékek ellen Szaúd-Arábiában.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.