Tizenkét év börtönt kérnek a Samsung alelnökére

Az ítéletről augusztus végéig dönt a bíróság.

MTI
2017. 08. 07. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Samsung Electronics 49 éves alelnökét – a Samsung-csoport elnökének fiát – februárban tartóztatták le annak gyanújával, hogy 38 millió dollárt ajánlott fel vagy fizetett ki Pak Kunhje egykori elnök barátnőjének. Azt várta cserébe, hogy a kormány, illetve az állami nyugdíjalap – mint a legnagyobb részvényes – támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzsejong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben.

Pak Kunhjét azóta elmozdították az elnöki székből, és külön eljárás folyik ellene az ügyben.

A Samsung-birodalom alelnöke tagadja az ellene felhozott vesztegetési, sikkasztási, hamis tanúzási és egyéb vádakat, amelyek alapján – ha bűnösnek találják – minimum öt év börtönt kaphat. Az ítéletről augusztus végéig dönt a bíróság.

Li Dzsejong mellett az ügyészség további tíz-tíz éves börtönbüntetés kiszabását kérte a Samsung három másik felső vezetője – Csö Dzsiszung, a vállalat egykori stratégiai tervezési osztályának volt vezetője, Csang Csungki egykori alelnök és Pak Szangdzsin, a Samsung Electronics egyik elnöke – ellen a korrupciós botrányban betöltött szerepük miatt.

Június végén három év börtönre ítélték a terebélyes korrupciós botrány másik kulcsszereplőjét, Csö Szunszilt, a leváltott államfő barátnőjét és bizalmasát. Csö Szunszil ellen 13 ügyben emeltek vádat. Ez a bírósági döntés az első ellene hozott ítélet volt: amiatt kellett börtönbe vonulnia, mert kapcsolataival visszaélve elintézte, hogy lánya bejusson az ország egyik legpatinásabb egyetemére, ahol rendre magas osztályzatokat kapott le nem tett vizsgákért, nem létező vagy plagizált dolgozatokért, miközben állandóan hiányzott.

Csö Szunszilnek – bár semmilyen hivatali tisztséget nem töltött be – komoly befolyása volt az államfő döntéseire. A barátnője révén Pak Kunhje, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz – a Li Dzsejong által kifizetett összeg is – olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csö felügyelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.