Trump két nap alatt rájött, hogy a rasszizmus gonosz

Hatalmas volt a nyomás az elnökön, még egy tanácsadója is lemondott a charlottesville-i események után.

MN
2017. 08. 14. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedett a nyomásnak Donald Trump amerikai elnök, és hétfőn már személyesen elítélte a fehér felsőbbrendűséget hirdető, szélsőséges csoportokat, amelyek szombaton halálos áldozatot is követelő összecsapásokat provokáltak ki a virginiai Charlottesville-ben. „A rasszizmus gonosz, és azok, akik erőszakot alkalmaznak a nevében, bűnözők és gonosztevők” – mondta Trump, aki külön is megnevezte a Ku-Klux-Klant és a neonáci gyűlöletcsoportokat, amelyek „visszataszítók”.

Charlottesville-ben szombaton egy ember meghalt, tizenkilenc pedig megsérült, amikor a fehér nacionalisták ellen tüntető tömegbe hajtott egy autó. Korábban a város utcáin már botokkal és ököllel estek egymásnak a nacionalisták és az ellentüntetők. Az utcai harcban legalább tizenöten megsérültek, mire a rendőrség – késve és szervezetlenül – beavatkozott. A feszültség azután robbant ki, hogy péntek estétől kezdve a fehér nacionalisták Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen kezdtek tüntetni.

A nyári szabadságát töltő Trump a New Jersey állambeli golfpályáján szólalt meg még szombaton. Egységre szólított fel, illetve elítélte az erőszakot és a gyűlöletet, de hangsúlyozottan arról beszélt, hogy „minden oldalról”. A Fehér Ház utólag úgy magyarázta, hogy Trump minden szélsőséges csoportot elítélt, de ez nem volt elég, az elnök republikánus és demokrata oldalról is kritikákat kapott. Tiltakozásként Kenneth C. Frazier üzletember, az elnök fekete bőrű tanácsadóinak egyike is lemondott az ipari tanácsban betöltött posztjáról.

A New York Times szerint a Fehér Házon belül is nyomás nehezedett az elnökre, több vezető tanácsadó, köztük John F. Kelly kabinetfőnök is azt javasolta, hogy Trump sokkal határozottabban ítélje el a szélsőjobboldali csoportokat. Ez alatt a nyomás alatt volt kénytelen meghajolni Frazier távozásának bejelentése után. A Merck-gyógyszergyár vezérigazgatója közleményében azt írta: az amerikai vezetőknek világosan el kell utasítaniuk a gyűlöletet és az olyan bigott nézeteket, amelyek ellentétesek azzal az eszmével, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett.

Trump először gúnyosan reagált, a Twitteren azt írta, Fraziernek a lemondás után több ideje lesz arra, hogy leszorítsa a gyógyszerek árát. A gyors reagálással azonban öngólt lőtt, hiszen a szombati erőszakos cselekmények után nem tweetelt azonnal, bezzeg a lemondás után kevesebb mint egy órával már írt is. Az elnök politikailag kényes helyzetbe került, hiszen ha keményen lép fel a nacionalistákkal szemben, könnyen a saját tábora egy részét, az úgynevezett alt right híveit is maga ellen fordíthatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.