Trump: Minden megoldás szóba jöhet, miután újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea

A világ „hangos és egyértelmű üzenetet” kapott Észak-Koreától – szögezte le az amerikai elnök.

MN
2017. 08. 29. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök szerint az újabb észak-koreai rakétakísérlet után minden megoldás szóba jöhet. Miközben az elnök kedden elindult a katasztrófa sújtotta Texasba, a Fehér Ház közleményben hozta nyilvánosságra állásfoglalását.

Az MTI beszámolója szerint ebben Trump leszögezte: a világ „hangos és egyértelmű üzenetet” kapott Észak-Koreától. „A fenyegető és destabilizáló cselekedetek csak tovább növelik az észak-koreai rezsim elszigeteltségét a térségben és a nemzetközi közösségben egyaránt. Minden megoldás szóba jöhet” – fogalmazott.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump és Abe Sinzó japán kormányfő keddre virradóra telefonon egyeztetett egymással, és a két politikus egyetértett abban hogy Észak-Korea „súlyos és növekvő, közvetlen fenyegetést jelent” az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és a világ valamennyi országa számára. A közlemény szerint az amerikai elnök és a japán kormányfő elkötelezett az Észak-Koreára gyakorolt nyomás erősítésében, és ugyanerre számít a nemzetközi közösség részéről is.

Közben az Egyesült Államok leszereléssel foglalkozó nagykövete arról nyilatkozott, hogy Washingtonnak az észak-koreai rakétafelbocsátás „további elemzésére” van szüksége.

Robert Wood nagykövet egy Genfben, az ENSZ által rendezett leszerelési konferencia kezdetén újságíróknak leszögezte: „kormányom és számos más kormányzat komolyan aggódik” a fejlemények miatt.

Ugyancsak ezen a genfi konferencián, az ülésszakon elmondott felszólalásában, az észak-koreai nagykövet az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy „a robbanás szélére taszítja a Koreai-félszigetet”.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley szerint az újabb észak-koreai rakétakísérlet „teljességgel elfogadhatatlan és felelőtlen”, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának immár komoly intézkedéseket kell hoznia. Haley az ENSZ székházában újságíróknak kifejtette: „Egyetlen ország fölött sem szabad rakétáknak repkedniük”, ahogyan ez történt most a 130 millió lelket számláló Japán fölött. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden egyes határozatát. „Ami sok, az sok” – tette hozzá. A nagykövet leszögezte: reményei szerint Oroszország és Kína továbbra is együttműködéséről tesz tanúbizonyságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely helyi idő szerint kedden délután ül össze a világszervezet New York-i székházában, hogy megvitassa az észak-koreai helyzetet.

A dél-koreai hadsereg kedden közölte, hogy Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát indított, amely átrepült Japán északkeleti része felett, és a Csendes-óceánba csapódott. A hírt megerősítette a japán kormány is. A rakéta a beszámolók szerint 2700 kilométert tett meg, legnagyobb tengerszint feletti magassága 550 kilométer volt. A tokiói vezetés működésbe hozta riasztórendszerét, és figyelmeztette a térség prefektúráit a veszélyre. Az NHK japán közszolgálati tévé arról számolt be, hogy nincs jele károknak.

Folyamatosan érkeznek a reakciók az újabb rakétakísérletet követően.

Emmanuel Macron francia államfő azt közölte: Észak-Korea újabb tanúbizonyságát adta felelőtlenségének. Franciaország a „hajthatatlan” politika híve Észak-Koreával szemben, és kész bármilyen kezdeményezésre a feszültség csökkentése érdekében. Emmanuel Macron Franciaország szolidaritásáról biztosította Japánt.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott, Észak-Korea újabb ballisztikusrakéta-kilövése nemzetközi kötelezettségeinek teljes megsértését jelenti. A főképviselő arra emlékeztetett, hogy amint azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozata is kimondja, az ilyen tevékenység komoly veszélyt jelent a nemzetközi béke és biztonság szempontjából. Aláhúzta, ahogy az Európai Unió külügyminiszterei nemrégiben hangsúlyozták, Észak-Koreának haladéktalanul és feltételek nélkül eleget kell tennie az összes vonatkozó biztonsági tanácsi határozat szerinti kötelezettségeinek, és tartózkodnia kell minden további provokatív intézkedéstől, amely növelheti a térségi, valamint a globális feszültségeket. Phenjannak hiteles és előremutató párbeszédet kell folytatnia a feszültség megszüntetése és a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése, valamint az ENSZ összes vonatkozó határozatának teljes körű végrehajtása érdekében. Az Európai Unió kész támogatni egy ilyen folyamatot a kulcsfontosságú partnerekkel folytatott konzultációk során – tette hozzá.

Kijelentette, hogy az unió teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. A nemzetközi közösség egységessége e kihívás kezelésében elengedhetetlen – húzta alá. Az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsával és a kulcsfontosságú partnerekkel folytatott konzultációja során mérlegelni fogja a szükséges válaszlépéseket – emelte ki Mogherini.

A kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, kritikus ponthoz jutott a válság a Koreai-félszigeten. Emellett nyugalomra intett minden érintett felet, és ismét felszólította őket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. „Nyomásgyakorlás, büntetőintézkedések, fenyegetések nem tudják megoldani a problémát. A problémát egyetlen módon lehet megoldani, megszakítani a nukleáris tesztek és hadgyakorlatok ördögi körét: párbeszéd keretében foglalkozni minden fél észszerű biztonsági aggályával” – mondta. Ezzel a szóvivő arra célzott, hogy Peking szerint a válság kialakulásáért a nukleáris és rakétateszteket végző Észak-Korea és a közös hadgyakorlatokat tartó Egyesült Államok és Dél-Korea is felelős. Megismételte Kína azon javaslatát, hogy legyen egy „kettős moratórium”, amelyben az említett országok felhagynak a másikat provokáló tevékenységükkel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy Oroszországot nagyon aggasztja az észak-koreai helyzet, a fejlemények a konfliktus eszkalálódásának irányába mutatnak. Phenjant nyilván a múlt héten elkezdett amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlat is provokálta – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.