Turistákkal virágoztatnák fel a hírhedt brüsszeli kerületet

Több uniós program is indult Molenbeek hírének javítására. A terrorizmus árnyéka igencsak rávetül a környékre.

Hutter Marianna
2017. 08. 14. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szemmel szokatlan, ahogy nyugat-európai épületek között járva nagy arányban látni hagyományos muszlim öltözetű nőket és férfiakat. Ám a látványt magyarázza a helyszín: a hírhedtté vált brüsszeli kerületben, Molenbeek-Saint-Jeanban vagyunk. A közel 97 ezer lakosú Molenbeek neve akkor vált ismertté a világ számára, amikor 2015 novemberében terrortámadás-sorozat érte Párizst, mely 130 áldozatot követelt. Mint kiderült, az elkövetők közül többen is a muszlim bevándorlók lakta Molenbeekhez kötődtek. A kerülethez megdöbbentően sok másik terrortámadás is kapcsolható. Például a 2004-es madridi vonatrobbantások egyik elkövetője is itt lakott, akár csak a 2014-ben a brüsszeli zsidó múzeumban elkövetett mészárlás gyilkosa is, de a 2016. tavaszi brüsszeli robbantássorozat kivitelezői esetében is ide vezettek a szálak. Ráadásul pár hete egy marokkói állampolgárságú férfi is robbantani próbált a brüsszeli központi pályaudvaron, és mint kiderült, ő is Molenbeekben lakott. Idén hozták nyilvánosságra, hogy a belga rendőrség szerint 51 (!) olyan szervezet található e városrészben, amely terroristákhoz köthető. Szintén néhány hónapos hír, hogy Molenbeek egyik részén három hónapos gyülekezési tilalmat vezettek be este kilenc és reggel öt óra között.

Ilyen előzményekkel nem csoda, ha a pihenni vágyóknak nem első számú úti célja a kerület. Ám az unió és Belgium – többek közt a turisztikai vonzerő növelésével – szeretné felfelé ívelő pályára állítani a kerületet. Hogy ezt pontosan hogyan képzelik, azt egy nyári sajtóúton mutatták meg az újságíróknak, akik maguk is kipróbálhatták, milyen a kerületben megszállni.

Az unió, a helyi önkormányzat és a brüsszeli állam támogatásával 2015 nyarán megnyitott, környezetbarát Hotel Belvue-t puritán, szürke, de tiszta szobák jellemzik. A személyzet egyelőre kissé talán tapasztalatlan, de kedves és segítőkész. Például az egyik vendég kérésére megoldják, hogy kapjon reggelit is, holott eredetileg erre nem készültek fel.

Bár kérdés, hogy a környék rossz híre mennyire csábít hosszú esti sétákra, ám úgy tűnik, a vendégek többsége igen elégedett a háromcsillagos hotellel: a szállásokat értékelő Booking.comon például eddig közel 960-an pontozták a Hotel Belvue-t, s átlagosan 8 pontot adtak a maximálisan elérhető 10-ből. Ugyanakkor tény: a hely 2015 nyarán nyitott, s egyelőre nem nyereséges.

A szociális befogadás jegyében nem a hotel az egyetlen projekt, amely részben uniós segítséggel működik a kerületben. Az épülethez szorosan kötődik, hogy a szállodával közösen az egyik helyi nonprofit szervezet gyakorlati képzéseket is biztosít az alacsony iskolai végzettségű munkanélkülieknek. Ezek révén a fiatalok olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyek később segítik munkához juttatni őket, például a szállodák takarítószemélyzeteként. Szintén a fiatalokat célozza meg a molenbeeki Art2Work program. Itt olyan 18–30 év közötti felnőtteket igyekeznek segíteni többek közt karrier-tanácsadással, akik legfeljebb a középiskolát végezték el.

A projekt bemutatóin jelen volt Francoise Schepmans, a jelentős számú muszlim lakta kerület polgármesternője, aki kérdésünkre azt válaszolta: bár vannak náluk problémák, a többség számára az élet normális kerékvágásban zajlik. Arról is beszélt, Molenbeek imázsán kulturális és sportprogramokkal igyekeznek javítani, ami azonban időbe telik, „de határozottan pozitív vagyok” – jelentette ki. – Jöjjenek Molenbeekbe, és meglátják, milyen – javasolta búcsúzóul.

Brüsszel minden igyekezete ellenére, a 28 uniós ország polgárainak közel kétharmada egyáltalán nem hallott olyan, az Európai Unió társfinanszírozásában működő projektről, ami hozzájárult lakókörnyezete fejlesztéséhez – ezt már Steven Engels, az Európai Bizottság belgiumi munkatársa mondta. Előadásából ráadásul kiderült az is, hogy ez a kétharmados arány bizony évek óta változatlan, 2010-ben, 2013-ban és 2015-ben is mindössze az emberek 34 százaléka értesült a programokról. Igaz, akik hallottak róluk, azok döntő többsége (75 százalék) azt mondta: az adott program pozitív hatással volt a környékükre. Mindössze ötödük állította ugyanakkor, hogy személyesen, a mindennapi életében is hasznát vette a fejlesztéseknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.