Vietnami embervadászat Berlinben

Diplomáciai botrány kerekedett Hanoi hidegháborús időszakot idéző akciójából.

Buzna Viktor
2017. 08. 05. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vietnami titkosszolgálat emberei július 23-án, délelőtt 10 óra 40 perckor csaptak le a berlini Tiergarten parknál. Célpontjuk, az otthon költségvetési csalás miatt körözött Trinh Xuan Thanh éppen a park mellett található Sheraton hotel előtt álldogált. Szemtanúk beszámolói szerint a PetroVietnam állami olajvállalat egykori igazgatójának esélye sem volt az ellenállásra. A cseh rendszámos furgonból kipattanó fegyveres férfiak villámgyorsan dolgoztak, másodpercek alatt az autóba kényszerítették Thanht. Ezután a vietnami férfi kámforrá vált, a német hatóságok semmi nyomát nem találták. Legközelebb július 31-én, hétfőn, a vietnami köztelevízió csatornáján bukkant fel. Thanh főműsoridőben bánta meg, hogy korábban bűnt követett el népe ellen.

Az újságok hasábjai helyett sokkal inkább hidegháborús regényekbe illő jelenet annyira valószerűtlen, hogy a vietnami kormány le is tagadta. Szerintük Thanh önként adta fel magát, megkockáztatva, hogy halálbüntetést szabnak ki rá. Ezt a hétfőn adásba került vallomástétel is alátámasztja. „Meggondolatlan voltam, mikor úgy döntöttem, hogy elmenekülök” – mondta Thanh, a televíziós műsorral kapcsolatban megjelent kommentárok azonban megjegyzik, a felvételen a férfi arckifejezése sokkal inkább hordozza a megtörtség, semmint az őszinte bűnbánat jeleit.

Alátámasztja a titkosszolgálati akciót megelevenítő narratívát a német kormány reakciója is. A külügyi tárca kemény diplomáciai ellenlépéssel válaszolt, példátlannak nevezte „a hidegháború éveit megidéző akciót”, majd a vietnami hírszerzésnek a berlini nagykövetségen dolgozó összekötőjét kiutasították az országból.

Hanoi mindenesetre komoly morális sikert könyvelhet el, Thanh elfogásával egy több mint tíz hónapos embervadászat végére került pont. A most ötvenegy éves vietnami férfi 2016 augusztusában érkezett Németországba, miután négy napig inkognitóban utazott Laoszon, Thaiföldön és Törökországon át. A PetroVietnam felső vezetésében dolgozó férfi korábban 177 millió dolláros kárt okozott, a hírek szerint mégsem ez okozta a vesztét. Thanh azután vált kegyvesztetté, hogy kormányzati rendszámmal ellátott, Lexus gyártmányú autója a társadalom szélesebb körében feltűnést keltett. Márpedig a Vietnami Kommunista Párt magas beosztású tagjaként tartózkodnia kellett volna a luxuséletmódot felvillantó allűröktől, kiváltképp azután, hogy a 2016 januárjában tartott tizenkettedik pártkongresszuson a politikai vezetés elkötelezte magát a korrupcióellenes küzdelem mellett. Az elmúlt hónapokban a pártvezetés döntése látványos vadászatban öltött testet, Thanh két kollégája is a vádlottak padjára került, korábban mindketten az állami energetikai vállalat elnöki székében ültek. Érthető tehát, hogy a párt nem hagyhatta, hogy a szökevény kicsússzon a kezei közül. Mint az most kiderült, Thanh ügye a júliusi G20-csúcstalálkozón is szóba került. A vietnami–német tárgyalás nem zárult sikerrel, de Hanoi tudta, ha Berlin megadja a menedékjogi státust a szökevénynek, végképp elvész a lehetőség, hogy felelősségre vonhassák. Az elmúlt hónapok korrupciós ügyeiből pedig kiderül, hogy nem csak az állami olajcéget szövi át a jelenség. Hétfőn, vagyis Thanh vallomásának napján jelent meg a vietnami hírügynökség közleménye, mely kilenc „nagy költségvetési hiányt okozó”, illetve húsz helyi ügyről tesz említést. A kommunista párt korrupcióellenes bizottsága a nyomozások és bírósági tárgyalások felgyorsítását rendelte el.

Az ügy mindenesetre német részről nincs lezárva, erről Sigmar Gabriel külügyminiszter beszélt pénteken. Mint mondta, a kormány még tanácskozik a Vietnam elleni válaszlépésekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.