54 év után nem lesz a Fehér Ház vendége a bajnok kosárlabdacsapat

Kosárlabdázók és amerikaifutballisták – egész sor amerikai sportolót haragított magára egy hétvége alatt Donald Trump.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 09. 24. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kosárlabdázók és amerikaifutballisták – egész sor amerikai sportolót haragított magára egy hétvége alatt Donald Trump, aminek a vége az lett, hogy a mindenkori bajnok kosárlabdacsapat 54 év után nem lesz a Fehér Ház vendége. Az Egyesült Államok elnöke ugyanis minden esztendőben meghívja az észak-amerikai kosárlabdabajnokság (NBA) soros győztesét, ennek okán pedig februárban a Golden State Warriors gárdája látogatta volna meg Trumpot. Csakhogy a csapat legnagyobb sztárja, Steph Curry a USA Todaynek arról beszélt, hogy személy szerint nem szívesen megy Trumphoz, mert nem ért egyet az elnök politikájával. Mikor erre válaszul a Fehér Ház első embere az egész csapat meghívását visszavonta, többen nekiestek, mások mellett Lebron James és Kobe Bryant, az NBA történetének nagy alakjai is keményen bírálták.

Trump ráadásul pénteken nekiment azoknak az amerikaifocistáknak is, akik a rendőrök közt szerintük elharapódzó rasszizmus ellen tiltakozva nem állnak fel, inkább letérdelnek a meccsek előtti himnuszéneklés alatt. Az elnök egy rendezvényen arról beszélt, az edzők jogosan neveznék „szarházinak” és rúgnák ki azokat a sportolókat, akik nem hajlandók felállni. Az már csak hab a tortán, hogy Trump és az észak-koreaiak is folytatták napokkal ezelőtt megkezdett szópárbajukat, az elnök szerint a renitens atomhatalom vezetője, Kim Dzsongun és rezsime „már nem lesz sokáig a helyén”. 

A vasárnapi mérkőzések előtt több helyen is letérdeltek vagy öszekapaszkodtak a játékosok és az edzők, miközben az amerikai himnuszt játszották. Sok játékos ki sem ment a pályára.

Vasárnap reggel Trump újból bírálta az Országos Futball Liga (NFL) csapatait, miniblog-bejegyzésében azt írta: „majd meglátjuk, milyen gyorsan következnek be a változások, ha az NFL szurkolói addig nem lesznek hajlandóak mérkőzésre járni, amíg a játékosok fel nem hagynak a Lobogónk és Országunk iránti tiszteletlenségükkel”.

A szerinte tiszteletlenül viselkedő játékosokra utalva leszögezte, hogy „elbocsátani vagy felfüggeszteni” kell őket. Hozzátette: az NFL mérkőzései iránti érdeklődés és a nézőszám nagyon megcsappant, de nemcsak azért, mert „a mérkőzések unalmasak”, hanem mert „sokan azért maradnak távol, mert szeretik az országunkat”.    

Vasárnap a Baltimore Ravens tulajdonosa, Steve Bisciotti és a New England Patriots tulajdonosa, Robert Kraft közleményben utasította vissza Trump kritikáját. Bisciotti leszögezte: „100 százalékig támogatja” játékosai döntését, hogy a nemzeti himnusz elhangzása alatt, ha akarnak, letérdeljenek.

Robert Kraft, aki Donald Trump erőteljes támogatója, „mély csalódottságának” adott hangot és közleményében leszögezte, hogy a politikusok sokat tanulhatnának az olyan verseny- és csapatszellemiséget erősítő sportoktól, mint amilyen az amerikaifutball.

Hasonló jellegű közleményt tett közé a floridai Jacksonville Jaguars tulajdonosa és a Cleveland Browns két tulajdonosa is. A Pittsburgh Steelers edzője, Mike Tomlin azt nyilatkozta a CBS televíziónak, hogy a csapat játékosai a vasárnap Chicagóban játszandó mérkőzésen az amerikai nemzeti himnusz elhangzása alatt nem mennek ki a pályára. „Bárki bármit mondjon, minket nem lehet megosztani” – mondta az edző a CBS-nek adott interjújában.    

A vasárnapi NFL-mérkőzésen, amelyet a Baltimore Ravens és a Jacksonville Jaguars játszott, mindkét csapatból sok játékos letérdelt, amikor felcsendült a nemzeti himnusz. A Pittsburgh Steelers mérkőzésén a csapattagok közül csupán egyetlen labdarúgó jelent meg a pályán a nemzeti himnusz elhangzásakor: Alejandro Villanueva, az afganisztáni háború egyik veteránja.

Az amerikai sajtó egy részében „letérdelési mozgalomnak” nevezett akciósorozatot tavaly a San Franciscó-i labdarúgócsapat egyik játékosa, Colin Kaepernick kezdte. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.