A Bundestag szerint bizonytalan a 2015-ös német határnyitás jogalapja

A szakértők kiemelik, hogy alapesetben meg kell tagadni a belépést a biztonságos országokból érkezőktől.

MTI
2017. 09. 22. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Die Welt írása szerint az ellenzéki Baloldal (Die Linke) felkérésére összeállított szakvéleményből kiderül, még a Bundestag jogászai sem tudják, hogy a szövetségi kormány milyen jogi alapon engedélyezte 2015. szeptember 4-én a Magyarországon az osztrák határ felé elindult menedékkérők beutazását. A szakértők kiemelik, hogy alapesetben meg kell tagadni a belépést a biztonságos országokból érkező menedékkérőktől. Ez mindenkire vonatkozik, aki a balkáni migrációs útvonalon érkezik, mert az útvonal a biztonságos Ausztria felől éri el Németországot. A szabály alól kivételt jelent, ha Németország a Dublin III. néven ismert uniós menekültügyi rendelet alapján átvállalja az illetékes országtól a menekültügyi eljárás lefolytatását, vagy ha a szövetségi belügyi minisztérium rendeletet ad ki a menedékkérők beengedéséről. Azonban ilyen rendelet nem lelhető fel a belügyi tárca aktáiban, és a kormány a menekültügyi eljárások lefolytatásának átvállalásáról sem hozott hivatalos döntést.

A szakvéleményben azt a kérdést is körüljárták, hogy lett-e volna szükség parlamenti felhatalmazásra a menedékkérők tömeges beengedéséhez. A Bundestag jogászai kiemelték, hogy a szövetségi alkotmánybíróság bevezette az úgynevezett lényegességi elvet, amelynek értelmében nem a végrehajtó hatalomnak, hanem a törvényalkotónak kell meghoznia a döntéseket az „alapvetően normatív” területeken, kiváltképpen az alapjogok gyakorlása terén, és ezt irányozza elő az úgynevezett „demokrácia- és jogállamisági elv” is – idézett a Die Welt a szakvéleményből.

A semlegességre kötelezett jogászok ugyan nem foglaltak állást ebben a kérdésben, rámutattak, hogy az alkotmánybíróság a menekültek családegyesítései jogával kapcsolatban egy ítéletében kimondta, törvényhozási döntés szükséges arról, hogy kell-e, és ha igen, milyen mértékben kell korlátozni a külföldiek bevándorlását.

A rendre feltételes módban fogalmazó szakértők hozzátették, hogy mindennek alapján akár amellett is lehetne érvelni, hogy a Bundestagnak legalább utólag hozzá kellene járulnia a határnyitáshoz – írta a Die Welt.

Hozzátették: a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és az az Angela Merkel kancellár vezette kereszténydemokrata CDU–CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) jelezte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik majd, ha bejutnak a Bundestagba, ami biztosra vehető, tekintve hogy mindkét párt támogatottsága nagyjából a kétszerese az 5 százalékos bejutási küszöbnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.