A francia dzsihadisták fele bevándorlók leszármazottja

A társadalmi, gazdasági és iskolai egyenlőtlenségek halmozódása összefüggésben áll az iszlamista radikalizálódással.

MTI
2017. 09. 01. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia prefektúrák számára szétküldött tanulmány az Irakban és Szíriában az Iszlám Állam tagjaként iszlamista harcokban meghalt 265 francia állampolgárságú dzsihadista – 257 férfi és 8 nő – jellegzetességeit gyűjtötte egybe annak érdekében, hogy a helyi illetékesek hatékonyabban tudjanak fellépni a radikalizálódás megelőzésében, és jobban tudják támogatni a dzsihadisták otthon maradt családtagjait.

A LCI beszámolója szerint nincsen meghatározható profiljuk a francia dzsihadistáknak, de az megállapítható, hogy 56 százalékuk hátrányos helyzetű negyedben élt, mielőtt elindult Szíriába vagy Irakba, s 48 százalékuknak köztörvényes bűncselekmények miatt volt dolga korábban a rendőrséggel.

A jelentés szerint a Szíriában és Irakban meghalt francia szélsőségesek átlagéletkora 28 év. Az iszlamista harcosok 52 százaléka bevándorlók leszármazottja, 24 százalékuk viszont Franciaországban született szülőktől származik, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a bevándorlással.

A 130 áldozatot követelő 2015. novemberi párizsi terrortámadásokat az Iszlám Állam nevében magára vállaló két francia dzsihadista, Fabien és Jean-Michel Clain 62 évesen, rákban elhunyt anyja számít a legidősebb francia dzsihadistának, a legfiatalabb egy toulouse-i testvérpár, amelynek tagjai 2015-ben 12 és 14 évesen vesztették életüket a szíriai harcokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.