A Jobbik EP-frakciója is kevesebb pénzhez juthat a jövőben

A tervek szerint az uniós költségvetési támogatás 95 százalékát méretükkel arányosan osztanák el a frakciók között.

Földi Bence
2017. 09. 18. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, lesz következménye annak, hogy novemberben kiderült, szabályellenesen költött el több mint 385 ezer fontot az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP). Nigel Farage-ék 2015-ben a hazai kampányhoz szükséges felmérésekre használtak fel olyan uniós forrásokat, amelyeket a UKIP vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű európai parlamenti (EP) frakció kapott. Nemcsak a UKIP közpénzzel való visszaélései derültek ki az elmúlt két évben, hanem az Európai Parlament több kisebb frakciója is ügyeskedett. Ezért Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke beterjesztett egy javaslatot a 2019-es EP-választások előtt benyújtandó demokráciacsomag részeként. Ez módosítana az EP-frakciók költségvetési támogatásán – írja az EUObserver.

Az Európai Parlament képviselőcsoportjai összesen harmincmillió euró költségvetési támogatást kapnak 2017-ben. Jelenleg az összeg 15 százalékát egyenlően osztják el a frakciók között, 85 százalékát pedig a képviselőcsoport tagjainak száma szerint fizetik ki. Timmermans terve az, hogy a 15 százalékos részt öt százalékra csökkentse, így az uniós költségvetési támogatás 95 százalékát méretükkel arányosan oszthatnák el a frakciók között.

– A jelenlegi szabályozás tervezett változtatása egyáltalán nem, ismétlem, egyáltalán nem arra irányul, hogy befolyásoljuk az európai képviselőcsoportok politikáját – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a bizottsági alelnök. Más kérdés, hogy a változtatás leginkább a kisebb, euroszkeptikus frakciókat sújtja. A Szövetség a békéért és a szabadságért (APF) – amelyben a Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt, a görög Arany Hajnal vagy a Német Nemzeti Demokrata Párt képviselői is helyet foglalnak – például az uniós támogatásának 44 százalékát veszítené el. A Marine Le Pen Nemzeti Frontja vezette Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM) – amelynek a Jobbik képviselői is tagjai – szintén 44 százalékos visszaeséssel számolhat. A legnagyobb vesztes azonban a Koalíció az Életért és Családért (CVF) lenne, amely a költségvetési támogatás 66 százalékát bukná el a tervezett változtatás nyomán. Eközben a nagyobb frakcióknál nem várható jelentős költségcsökkenés, sőt a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) 1,5 százalékkal több pénzzel gazdálkodhatna a jövőben.

A javaslatcsomag része az is, hogy a frakciókhoz kötődő alapítványokat csak akkor segítené az unió, ha képesek a költségvetésük 15 százalékát maguk megkeresni vagy összegyűjteni. A Bizottság beszámolója szerint több alapítványnál is feltártak visszásságokat, így kénytelenek ezek támogatásán is módosítani. Az egyelőre kérdéses, hogy a 2019-es választások előtt már életbe lehet-e léptetni a tervezett változtatásokat. A reformokat támogató német Rainer Wieland (Európai Néppárt, EPP) júliusban még úgy nyilatkozott, esélyesebb, hogy csak 2020 elejére lehet alkalmazni a javaslatcsomag elemeit.

Az EPP kénytelen a bizottsági elnök személyének kérdésével is foglalkozni. Jean-Claude Juncker ugyanis közülük került a posztra, ám nemrég bejelentette, nem újráz, így az EPP megkezdte az utódkeresést. A német Welt am Sonntag értesülése szerint egyelőre az IMF jelenlegi vezérigazgatója, Christine Lagarde tűnik befutónak. Ő jóban van a néppártiakkal és Angela Merkel német kancellárral, a Bizottság élére viszont akkor kerülhet könnyen, ha elnyeri Emmanuel Macron francia elnök támogatását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.