A nagyhatalmak megakadályoznák a történelmi népszavazást

A kurdok játszmájában ott van mindenki, az USA, az oroszok és Törökország. A tervek szerint már csak egy hét van a nagy referendumig.

Kuthi Áron
2017. 09. 18. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki legfelső bíróság hétfőn felfüggesztette a Kurd Regionális Kormány (KRG) által szeptember 25-ére tervezett függetlenségi referendum előkészületeit. A döntést számos, a népszavazás előkészületeinek leállítására vonatkozó, a voksolást alkotmányellenesnek nevező beadvány elbírálása után hozta meg a testület. A felfüggesztésre hívott fel előzőleg az iraki kormányfő is. A függetlenedés többi nagy ellenzője az Egyesült Államok, Irán és Törökország. A függetlenedés mellett eddig egyedül Izrael állt ki.

Maszúd Barzani, a KRG vezetője az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, egy, az igenek többségét hozó referendum nem jelentené az észak-iraki területek azonnali elszakadását, csupán azt, hogy az autonómiát élvező terület tárgyalássorozatot indít erről Bagdaddal. Törökország a jelek szerint azonban nem hisz az ilyenfajta kijelentéseknek, a török hadsereg az iraki határ közelében, Délkelet-Törökországban hétfőn előre be nem jelentett hadgyakorlatba kezdett, demonstrálva, hogy bármilyen eshetőségre meglenne a válasza. 

Az észak-iraki Kurdisztán múlt pénteken hagyta jóvá, hogy a kurdok szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről. Ellenben a központi iraki kormány már korábban is egyértelműsítette, hogy nem tetszik neki a függetlenségi mozgolódás. Az iraki kormányfő a múlt hétvégén kijelentette, kész katonai eszközökkel is beavatkozni, ha a kurd régió tervezett függetlenségi népszavazása erőszakba torkollik.

Nagy a tét, a kurdisztáni főváros, Erbil térségében elterülő nagy olaj- és gázmezők feletti rendelkezés stratégiai fontosságú Bagdadnak. És bár Moszkva is jelezte, hogy az iraki állam egységét és területi integritását támogatja, az is egyértelműen látszik, hogy a politikai állásfoglaláson túl dübörögnek a nagyhatalmak üzleti érdekei is a térségben. A Rosznyefty orosz olajipari óriás épp hétfőn, a legfelső bíróság döntésével párhuzamosan jelentette be, hogy tárgyalásokba kezdenek az iraki kurd autonóm terület kormányával, és az év végén megállapodást írnak alá az orosz részvételről egy gázvezeték-építési projekt finanszírozásában. A bejelentés szerint a kurdok Törökország és Európa nagy gázszállító partnerévé is válhatnak. Az észak-iraki Kurdisztán 2014 óta exportál kőolajat a központi iraki kormánytól függetlenül. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.