A terror dacára sem kapnak fegyvert a brit rendőrök

Nem akarnak amerikai típusú lövöldözéseket. A szakszervezeti vezető szerint a városban nincsenek no-go zónák.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 09. 07. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétköznap délután – a London központjában elhelyezkedő Westminster hidat ilyenkor is ellepi a turisták tömege, ám a utat és a járdát immár középmagas betonkordon választja el. Kicsit odébb gépfegyveres és fegyvertelen rendőrök együtt őrzik a Parlament bejáratát, de ugyanígy egymás mellett állnak gépkarabéllyal felszerelt, és gumibotos egyenruhások a tér túloldalán is. Emlékezetes, márciusban az 52 éves merénylő, Halid Maszud autójával a Westminster hídon gyaloglók közé hajtott, majd amikor elakadt, kiszállt, és a Parlament épülete mellett késsel halálosan megsebesített egy nem felfegyverzett rendőrt. A támadásban összesen négy ártatlan ember halt meg, és többtucatnyian megsérültek. Bár a biztonságiak végeztek a merénylővel, újra felmerült a régi kérdés: miért nincs minden brit rendőr felfegyverezve?

Merthogy nagyon úgy tűnik, hogy London jellegzetes egyenruhásainál a terrortámadások ellenére sem lesz bevett gyakorlat a lőfegyver használata. „Harmincegyezren szolgálnak a rendőrség kötelékében, és a bajtársainknak mindössze 9,4 százaléka visel oldalfegyvert” – magyarázta megkeresésünkre Ken Marsh, a tömörítő Metropolitan Police Federation (MPF) nevű szakszervezet vezetője. Ugyan a márciusi merényletben pont az egyik fegyvertelen rendőrt gyilkolták meg, Marsh világossá tette, hogy ebből nem fog az következni, hogy mindenki pisztolyt kap. Egyrészt emlékeztetett rá, hogy a támadás alkalmával a közvetlen közelben voltak fegyveresek is – minden kiemelt jelentőségű helyen ugyanígy van –, akik aztán végeztek is a merénylővel, másrészt utalt arra, hogy a nehézségek ellenére az 1829-ben alapított rendőri testület továbbra is kiáll a „beleegyezésen alapuló rendfenntartás” mellett. A szakszervezeti vezető azért is áll ki emellett, mert nem akar olyan állapotokat, mint az Egyesült Államokban. Míg 2016-ban a The Guardian szerint az Egyesült Államokban több mint ezer emberrel végeztek a rendőrök, addig Londonban egyetleneggyel sem.

Bár ez elsőre észszerűtlenül hangozhat, a fegyvertelen rendőrök intézményét annak idején pont úgy hozták létre, hogy az tökéletes, demokratikus ellentéte legyen a fegyveres elnyomásnak, és a közösség beleegyezésére építve tartják fenn a rendet. Nem minden egyenruhás ért egyet viszont azzal, hogy ez ma is rendben van. Egy idei felmérés szerint a rendőrök csaknem fele azt akarja, hogy többen viselhessenek oldalfegyvert, háromnegyedük szerint pedig mindenkinek kellene legalább sokkolót magával hordania szolgálatban. Hozzá kell tenni, hogy a speciális egységek létszámát a 2015-ös párizsi terrortámadás-hullám után egyszer már megemelték.

Mikor a londoni biztonsági helyzetről kérdeztük, Ken Marsh azt is elárulta, hogy az egyszerű közrendőrök az utcákon semmiféle feszültséget nem éreztek. „Londonban nincsenek no-go zónák, a rendőreim bárhova bemehetnek, az ilyen területek létéről szóló állításokat butaságnak tartom” – közölte Ken Marsh. A rejtőzködő terrorizmus viszont szerinte is komoly veszélyt jelent a szigetországban akkor, amikor egyre többen térnek vissza a Közel-Keleten hátráló Iszlám Állam soraiból, éppen ezért a titkosszolgálatokra nagy felelősség hárul.

Ugyanakkor részben éppen a titkosszolgálatok hatékony munkája, valamint brit fegyverviselési engedélyek szigorú kiadása miatt a 2005-ös londoni támadássorozattól egészen a közelmúltig nem volt komolyabb terrorcselekmény az Egyesült Királyság területén.

A szigetországban is érezhető azonban a gázolásos merényletek térnyerése, ezeknek a rendőrség a westminsterihez hasonló kordonokkal igyekszik gátat szabni, így védik például a nagyobb szabadtéri rendezvényeket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.