A Trump család is belefutott Hillary Clinton legnagyobb hibájába

Az elnök veje, Jared Kushner is privát e-mailt használt hivatalos ügyekre. Másnak ez az elnökségébe került.

MN
2017. 09. 25. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök veje és bizalmas tanácsadója, Jared Kushner privát e-mail-címet használt a Fehér Házban a más kormányzati tisztségviselőkkel folytatott levelezésben – írja a Politico a szerző által is látott e-mailekre hivatkozva. A magáncímet Kushner még decemberben, az úgynevezett átmeneti időszakban hozta létre, és párhuzamosan használja a hivatalos e-maillel.

Abbe Lowell, Kushner ügyvédje elismerte, hogy a tanácsadó privát e-mailt is használt, de igyekezett a jelentőségét csökkenteni, amikor azt mondta: kevesebb mint száz levélről lehet szó január óta. Szerinte főleg újságcikkeket és politikai kommentárokat küldött ezen az úton a munkatársainak, főként akkor, ha a beszélgetést korábban valaki úgy kezdte meg, hogy nem a hivatali, hanem a privát címre írt.

A magán-e-mailen levelező munkatársak közt volt a Politico szerint Reince Priebus korábbi elnöki kabinetfőnök, Steve Bannon korábbi főtanácsadó és Josh Raffel szóvivő is. A lap forrásai szerint több esetben is Kushner címéről kezdték az üzenetváltást, ami ellentmond az ügyvéd állításának. Bannon és Priebus egyébként maga is magán-e-mailt használt a levelezésekben.

Nincs arra bizonyíték, hogy Kushner megosztott volna kényes vagy titkos információkat a levelezésekben. Egyes források szerint ugyanakkor a felesége, Ivanka Trump, az elnök lánya és asszisztense is ugyanazon a domainen működő magán-e-mailt használ, ami növeli a biztonsági kockázatokat. Ha pedig magával Trumppal is leveleznek – erre nincs bizonyíték –, az sértheti az elnök minden üzenetváltásának dokumentálását előíró törvényt.

Politikai értelemben kínos a privát címek használata, hiszen Trump korábban élesen támadta demokrata ellenfelét, Hillary Clinton volt külügyminisztert, amiért magánlevelezésben intézte hivatali ügyeit. Clinton ellen az FBI is vizsgálatot folytatott, hogy kiderüljön, adott-e ki bizalmas anyagokat a magán-e-mailen. Clinton az emlékirataiban James Comey volt FBI-igazgatót nevezte meg veresége egyik felelőseként, amiért tavaly októberben, nem sokkal a választások előtt újraindította az egyszer már lezárt vizsgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.