Alternatívák nélkül maradt a német politika

Hasonló programmal rukkoltak elő a legerősebb pártok. A jelenlegi állás szerint senki nem veszélyezteti Merkelt.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 09. 22. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel német kancellár a negyedik ciklusát kezdheti meg, ha megnyeri a vasárnapi szövetségi választást, és győzelmét várhatóan senki nem veszélyezteti. A legtöbben inkább arra kíváncsiak, hogy a szélsőjobboldalinak kikiáltott AfD (Alternatíva Németországnak) a szavazatok hány százalékát szerezheti meg.

A Merkel fémjelezte pártszövetség, a nagyrészt vallásos, hatvan év feletti szavazótáború kereszténydemokrata CDU és a bajor keresztényszociális CSU a legtöbb támogatóját a migránskérdéshez való liberális hozzáállása miatt veszítette el. Ami miatt viszont még mindig ez a legerősebb pártszövetség, az az, hogy a gazdaság szereplői számára megbízható partnernek bizonyultak. Merkel egyik kulcsmondata a kampány során egyértelműen az volt, hogy „nem zárkózhatunk be, és nem csinálhatunk mindent ugyanúgy, ahogy eddig”. Ebben is egyértelműen megmutatkozott, hogy a kancellár amellett, hogy igyekszik megőrizni a hagyományos értékeket, néhány dologban látványos újítást szeretne a következő ciklusban. A szociáldemokrata SPD annak ellenére látszik alulmaradni a versenyben, hogy mint hagyományosan, most is a szociális problémák megoldására helyezte a hangsúlyt: a munkanélküliség megfelelő kezelése és az adóreformok kulcskifejezésként szerepeltek Martin Schulz beszédeiben. Emlékezetes az is, hogy a párt a népszerűségét részben a 2015-ös minimálórabér (8,5 euró) bevezetésében játszott szerepének köszönheti.

Sokan úgy látják, hogy a két legnagyobb politikai erő, vagyis a CDU–CSU és az SPD gazdasági programja között valójában alig van különbség. Az Ifo nevű német kutatóintézet egy seregnyi közgazdászt kérdezett meg, akiknek mindössze a harmada látja különbözőnek Merkelék és Schulzék pénzügyi politikáját, és csak a negyedük lát eltérést a család-, az egészség- és a biztonságpolitika finanszírozását érintő elképzelésekben.

Ennek kulcsa pedig nem más, mint hogy alapvetően mindkét nagy politikai erő középre húz. A kereszténydemokratákat ugyan sokszor sorolják a jobboldalra, valójában legalább annyi közük van a szociális igazságot követelő baloldali eszmékhez. Ma Németországban a felmérések azt mutatják, hogy nincs jelentősebb elégedetlenség a gazdasággal kapcsolatban, az egyesítés óta talán most félnek a legkevesebben a lecsúszástól. S bár a választók jelentős része balközépre sorolja magát, a hagyományos baloldalt megtestesíteni hivatott SPD-nek ez sem hoz sok hasznot, hiszen számos balos szavazatot Merkelék szednek majd össze. Sok német ugyanis immár őket tartja a társadalmi igazságosság fő letéteményesének.

Jelenleg az egyik legerősebb ellenzéki párt a Baloldal (Die Linke), amelynek fiatal szavazótábora a „hagyományos pártokkal” szembeni nemtetszését rendszeresen kifejezi rendezvényein. Ha lehet hinni az eddigi felméréseknek, a Baloldal szavazói közül jó páran a választás előtti időszakban váratlanul átpártoltak az AfD-hez. Támogatóik erősen ellenzik a külföldi katonai küldetéseket, a NATO intézkedéseit, és a most aktuális, 8,8 eurós minimálbért 10 eurósra szeretnék emelni.

A Zöldek (Die Grünen) vasárnap leginkább a városi, értelmiségi szavazótáborukra számíthatnak. A régen „fiatalos” pártnak tekintett erő voksolói azonban életkorukat nézve átlagosan már jóval 35 felett vannak – a mostani kampány során ezek szerint viszonylag kevés fiatalt sikerült meggyőzniük. De nem csak a fiatalok körében csökkent a népszerűségük. A németek többsége szerint a 80-as években alakult Zöldek irreális célokat tűztek ki maguk elé, amelyek csupán hangzatosan csengenek a kampánybeszédek során, de nem kivitelezhetők, és nincs letisztult irányvonal, amely mentén haladnának. A másik kritika, amely igencsak gyakran éri a pártot, hogy vezetői, Cem Özdemir és Simone Peter hiteltelenné váltak a legtöbb választópolgár szemében. Fő célkitűzéseik a környezetvédelmi lépések mellett a mezőgazdasági és az adóreformok megvalósítása.

Szintén csökkentené az adókat a liberális FDP (Szabad Demokrata Párt), amely idei elképzelései alapján tovább mélyítené Németország Európai Unióhoz fűződő kapcsolatát, és szigorúbb piaci szabályozást vezetne be. A Christian Lindner elnökölte párt főként azoknak a voksaira számíthat, akik önfoglalkoztatók, saját vállalkozásuk van. A párt programjának egyik fő pontja a menekültek munkavállalása, amellyel kapcsolatban megszüntetnék az elsőbbségi vizsgálatot (ez arra vonatkozik, hogy német vagy uniós polgár jelentkezett-e az adott pozícióra, ők ugyanis elsőbbséget élveznek). Az FDP tervei között szerepel az is, hogy egy pontrendszerszerű adatbázisban rögzítse a migránsok képesítéseit, és ez alapján megkönnyítse nekik a Németországon belüli munkakeresést. Elutasítják továbbá az asszimiláció azon elemeit, amelyekben az egyén nézetei és érdekei sérülnek a többség javára.

A legnagyobb meglepetést ezen a választáson a radikális AfD szerezheti, amely várhatóan harmadik helyezettként kerül majd ki vasárnap a versenyből. A szavazótábor 75 százaléka férfi, alacsony jövedelmű. A pártnak sikerülhet a legtöbb bizonytalan, a többi pártban csalódó és tartózkodó szavazót mozgósítania a sokak által szélsőségesként jellemzett programjával. Az utóbbi néhány hónapban a biztos pártválasztók körében 3,5-ről 11 százalékosra sikerült emelni a népszerűségüket, és ezt egyértelműen azzal érték el, hogy egyre többen tartják elhibázottnak Merkel menekültpolitikáját. A párt nem csupán Németországban, de egész Európában is igen nagy visszhangot keltett programjával és plakátjaival, utóbbiakon például az „Iszlám? Nem passzol a konyhánkhoz” és a „Burka? Mi a bikinire szavazunk!” feliratok szerepeltek. Ha valóban dobogósként végez, nagy eséllyel indul a Bundestag alelnöki, illetve a költségvetési bizottság elnöki posztjáért is.

A német választók számára tehát beszűkült a politikai paletta, hogy milyen nézeteket képviselő pártokra voksolhatnak majd vasárnap, hiszen – az AfD-t kivéve – a legtöbb párt igyekszik középre húzni, hogy megtartsa szavazóit. Ráadásul az eredmény nyomán minden bizonnyal több nagy párt koalíciós kormányzása következik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.