Az AfD máris vizsgálatot indítana Merkel menekültpolitikája miatt

Alice Weidel szerint a vizsgálóbizottság foglalkozik majd „ennek a nőnek”, azaz Angela Merkelnek a „jogsértéseivel”.

MTI
2017. 09. 24. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Pártja ezért vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely „nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek a jogsértéseivel” – mondta a politikus.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió – Keresztényszociális Unió (CDU–CSU) pártszövetségtől jobbra álló AfD másik csúcsjelöltje, Alexander Gauland azt mondta, hogy pártja „hajtóvadászatot” indít a kancellár ellen, és „vissza fogják szerezni az országot”.

Az AfD az első eredménybecslések szerint 13,2 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben. Az előző Bundestag-választás évében, 2013-ban alapított párt akkor 0,3 százalékponttal elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől.

Az Alternatíva Németországnak az első párt, amely a CDU–CSU pártszövetségtől jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában.

Alice Weidel a párt berlini eredményváró rendezvényén arról is beszélt, hogy az AfD-s képviselőknek alázattal kell dolgozniuk. Konstruktív ellenzéki szerepet betöltve küzdeniük kell azért, hogy „a jognak és a rendnek újra legyen esélye ebben az országban”.

A párt egyik társelnöke, Frauke Petry a Mitteldeutsche Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, az AfD-nek ugyanazokat az ügyeket kell képviselnie a Bundestagban, amelyekkel parlamenten kívüli ellenzéki pártként foglalkozott, de gondoskodnia kell arról, hogy elképzeléseit el tudja fogadni a lakosság többsége. A legfőbb cél az, hogy a párt kormányra kerüljön, esetleg egy koalíció kisebbik tagjaként, „de jobb lenne, ha vezető erőként” – jelentette ki.

Az AfD megjelenését jobboldalon és baloldalon is éles hangú nyilatkozatokkal kommentálták a vetélytársak. A CDU-t vezető Angela Merkel elmondta, alaposan elemzik majd a választási eredményt, és vissza akarják nyerni az AfD-hez átpártolt szavazóikat az „aggodalmaik és félelmeik” komolyan vételével, és „mindenekelőtt jó kormányzati munkával”.

A testvérpárt CSU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök kiemelte: a CDU–CSU jobb oldalán „támadási felület” keletkezett, amelyet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell lezárni.

A CDU–CSU eddigi koalíciós társa, a Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) elnöke, Martin Schulz az urnazárás után tett nyilatkozatában az AfD-t szélsőjobboldali pártnak, megjelenését a Bundestagban pedig fordulópontnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a szociáldemokraták „a demokrácia bástyájaként” állnak majd szemben vele.

A távozó kormány SPD-s igazságügyi minisztere, Heiko Maas a Facebookon azt írta, az AfD megjelenése a német demokrácia „legnagyobb érettségi vizsgája az újraegyesítés óta”. Hozzátette: fel kell lépni mindazokkal szemben, akik „szélsőjobboldali provokációra” akarják felhasználni a Bundestagot.

A németországi zsidó közösség legnagyobb társadalmi szervezete, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZJD) közleményt adott ki, amely szerint az AfD megjelenése a Bundestagban a szövetségi parlament előtt álló „legnagyobb kihívás” a második világháború utáni első szabad választás, 1949 óta, mert most először jutott be olyan párt, amely „szélsőjobboldali eszméket tűr meg soraiban, és kisebbségek ellen uszít”. Hozzátették: a „demokratikus erőknek” meg kell mutatniuk az AfD „valódi arcát”, és le kell leplezniük, hogy „politikáját üres, populista ígéretek jelentik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.