Az ausztrál konzervatív miniszterelnök támogatja a melegházasságot

Malcolm Turnbull a bevezetésre „szavaz” a nemzeti konzultációra hajazó véleménycserében.

Földi Bence
2017. 09. 10. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Cameron után újabb konzervatív angolszász miniszterelnök vehet részt a melegházasság bevezetésében. Az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull ugyanis jelezte, támogatja az Igen-kampányt, azaz a melegházasság bevezetésére „voksol” a nem kötelező, postai úton lebonyolított „nemzeti konzultáción” – írja a BBC brit közszolgálati média a híroldalán.

Turnbull korábban is jelezte, támogatja a legalizálást, de nyilvánosan nem kampányolt mellette. Vasárnap azonban megjelent egy Sydney-ben, húszezer fő részvételével rendezett demonstráción, amelyen beszédet mondott és a melegházasság bevezetése mellett érvelt. Mint mondta, már 23 másik ország legalizálta a homoszexuálisok házasságát, és sehol sem szakadt le az ég. „Megtorpant-e az élet ezeken a helyeken? Aláásta-e a döntés a hagyományos házasság intézményét? A válasz: nem!” – jelentette ki a kormányfő.

Utána az ellenzék legnagyobb pártjának, az Ausztrál Munkáspártnak a vezetője, Bill Shorten mondott beszédet, azaz az ausztrál politika mindkét fő politikai ereje a bevezetés pártján áll. „Ez az utolsó hegycsúcs, amit meg kell másznunk ahhoz, hogy a házassági egyenlőség valósággá váljon Ausztráliában. Másszuk megy együtt!” – tüzelte a tömeget a munkáspárti vezető.

A Munkáspárt korábban kritizálta a „nemzeti konzultációt”, amelyet a konzervatív Turnbull-kormány indított, annak 122 millió ausztrál dolláros (25 milliárd forintos) költsége miatt. (A legutóbbi magyar nemzeti konzultáció költségvetése nem nyilvános, az előállítás közel egymilliárdba került, a reklámköltség pedig 4,2 milliárdra rúgott.) A Munkáspárt amiatt is kritizálta a nemzeti liberális kormányt, hogy a kérdésben folytatott kampányban megszaporodhatnak a homoszexuálisok elleni gyűlöletbeszéd-esetek – erre végül nem került sor.

A leveleket szeptember 12-én kezdik postázni a szavazóknak, ezeket visszaküldve lehet nyilatkozni arról, hogy az adott választópolgár szeretné-e, hogy módosítsák a házasságról szóló törvényt. Eredmény novemberre várható. A hazai nemzeti konzultációkhoz hasonló levélváltás eredménye nem kötelezi a törvényhozást arra, hogy legalizálja a melegházasságot. Ám komoly társadalmi támogatottság esetén (felmérések szerint a lakosság kétharmada támogatja a legalizálást) feltehetően szavazásra bocsátják a kérdést az ausztrál szövetségi parlamentben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.