Az orosz és ukrán elit tagjai vásárolhattak ciprusi állampolgárságot

A The Guardian című baloldali brit napilap szerint szupergazdag oligarchák nagy értékű befektetésekért szabad mozgást biztosító EU-útlevelet kaphattak.

MTI
2017. 09. 18. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap által látott dokumentumok szerint Ciprus 2013 óta több mint 4 milliárd euró bevételhez jutott ebből a forrásból, és csak tavaly négyszáznál több ciprusi útlevelet állított ki fizető külföldi kérvényezőknek.

A The Guardian szerint korábban ciprusi állampolgárságot kapott Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik közeli rokona is, akit korrupciógyanús ügyletek miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókkal sújtott, bár ő nem a jelenlegi rendszer alapján jutott állampolgársághoz, amelytől a szíriai háború kitörése után meg is fosztották.

A brit lap szerint azonban a mostani „vásárlók” között sok az orosz üzletember és politikus is.

A ciprusi pénzügyminisztérium a The Guardian megkeresésére közölte, hogy a programot olyan tényleges befektetők számára dolgozták ki, akik Cipruson üzleti vállalkozást hoznak létre és ehhez életvitelszerűen Cipruson tartózkodnak.

A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy nem Ciprus az egyetlen EU-tagállam, amely vagyonos oroszoknak adott állampolgárságot, és nincs jele annak, hogy a kedvezményezettek bármilyen kihágást elkövettek volna.

A The Guardian ismertetése szerint a 2013-ban indult program alapján az kaphat ciprusi állampolgárságot, aki kétmillió eurót fektet be a helyi ingatlanpiacon vagy 2,5 millió eurót a vállalati szektorban vagy a ciprusi állampapírpiacon. Nyelvismereti vagy tartózkodási megkötés nincs, csak annyi, hogy az állampolgárságban részesülőknek hétévente egyszer Ciprusra kell látogatniuk.

A magyar letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban Demeter Márta LMP-s képviselő a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egyértelmű, hogy a magyar állam nem tudja és nem is akarja ellenőrizni, honnan származnak a befektetői pénzek a letelepedési kötvények megvásárlásakor. Az országgyűlési képviselő szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy lényegében tudatosan létrehozott pénzmosási konstrukcióról van szó. – Ráadásul a pénzek visszafizetése is az ellenőrizhetetlen haveri offshore cégeken keresztül történik majd, amelyek jó eséllyel el is tűnhetnek az állam által kamatostul kifizetett pénzzel” – tette hozzá.

Lapunk már korábban is beszámolt arról, hogy az állam egyáltalán nem ellenőrzi az offshore cégeket. A Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter által jegyzett törvénymódosítás eleve úgy rendelkezik, hogy az állam semmilyen kontrollt nem gyakorolhat az offshore cégek felett, amelyek a letelepedési program egyetlen haszonélvezői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.