Budapesten van II. Erzsébet embere, de nem lehet tőle kérdezni

Ausztráliával közösen keressük a megoldást a vízválságra.

Földi Bence
2017. 09. 27. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez nem lehet az erdélyi zászló, hisz ezen a Union Jack is rajta van! – vitatkozott egy turista a társával a 16-os buszon, miközben „robogtunk” át a budai oldalra a Lánchídon, ahol ki voltak függesztve a lobogók. Arról is értekeztek, hogy vajon Julie Bishop külügyminiszter járhat-e a magyar fővárosban, hiszen „ő mindennap utazik”. Nos, a válasz nem. Hanem Sir Peter Cosgrove ausztrál főkormányzó viszonozta Áder János tavaly novemberi ausztráliai látogatását azzal, hogy európai és közel-keleti körútjának állomásai közé Budapestet is bevette.

A főkormányzó intézménye sajátos brit találmány: a hetvenéves, korábbi ausztrál tábornok – aki a vietnámi háborúban is harcolt – az államfő, II. Erzsébet képviselője a brit „bridalom” távoli részén. Annak ellenére, hogy Cosgrove ausztrál – Sydney-ben született, 2005-ig szolgált az ausztrál seregben –, mivel a királynő nevezte ki, London emberének számít. Nem csoda, hogy az ausztrál köztársaságpártiak nem szívelik, és azért harcolnak, hogy valódi ausztrál államfőjük legyen. A főkormányzót szerettük volna erről, valamint az Ausztráliában zajló, a melegházasságról szóló „nemzeti konzultációról” is megkérdezni – elvégre nem gyakran jár erre egy ilyen szinten érintett személy. Ám Áder és Cosgrove csupán sajtónyilatkozatot tett a Sándor-palotában, az újságírókat nem hagyták kérdezni, így a főkormányzó álláspontját sem tudhattuk meg.

Az eseményen látszott, hogy a felek jó viszonyban vannak – Cosgrove júniusban az újraválasztáshoz gratuláló levelet is küldött (pdf) Ádernek. A köztársasági elnök örömét fejezte ki, hogy Ausztrália főkormányzója először látogatott el Magyarországra, nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Cosgrove elfogadta a meghívást. Mint mondta, van egy közös ENSZ-program, amelyben Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel működnek együtt. A világot fenyegető vízválság problémáira keresnek megoldást, a témában pedig komoly tapasztalatai vannak Ausztráliának. Áder szerint másról, az informatikáról (és az infokommunikációról) is szót ejtettek. Az elnök ígéretet tett arra, hogy reklámozni fogja Ausztrália eredményeit e téren, hiszen sok ausztrál eredetű találmányt használunk ma is, például a hűtőszekrényt, a pacemakert, az ultrahangkészüléket, a hosszú távú kontaktlencsét vagy a Google Mapset. Ausztrália nyitni szeretne földrajzi értelemben (Ázsián kívüli térségre) és az exporttermékek skálája tekintetében a szolgáltatószektor irányába. – Magyarország a haszonélvezője lehet, ki kell használnunk a lehetőséget – jelentette ki Áder, aki szerint a tudományos együttműködésünk is továbbfejleszthető.

Peter Cosgrove kormányzó a Sándor-palota Mária Terézia-termében megtiszteltetésnek nevezte, hogy első főkormányzóként lehet itt Magyarországon. Mint mondta, az ötvenhatos „felkelés” után boldogan fogadták be a megtorlás elől menekülő magyarokat, ma 73 ezer ausztrál büszkélkedhet magyar ősökkel. Cosgrove elmondása szerint a katonai akadémián az osztályában egy magyar volt a legjobb, de őt vesztették el elsőként egy bevetésen Vietnámban. Szót ejtett az ’56-os olimpia magyar–szovjet vízilabdameccséről is, mint mondta, nem tudta, hogy egy mérkőzés ennyire kemény is lehet, de a magyarok nyertek. Örül, hogy a magyarok hozzájárultak ahhoz, hogy Ausztrália virágzó országgá váljon, régi és jó kapcsolat köti össze a feleket. – Együtt harcoltunk Afganisztánban és Irakban is, együttműködünk nemzetközi fórumokon. Örülünk, hogy kereskedőházat nyitottak Sydney-ben – jelentette ki Cosgrove, aki szintén kiemelte a vízgazdálkodási kooperációt.

Az Írországból érkező Cosgrove két napot tölt Budapesten. A Sándor-palotabeli találkozó után a Hősök terén megkoszorúzza a magyar hősök emlékművét, majd a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vendége lesz a Dohány utcai zsinagógánál. A főkormányzó elárulta, feleségével meglátogatják a Brit Nemzetközösség solymári katonai temetőjét, ahol 13 ausztrál nyugszik 1944 óta. – A két ország közös áldozatai voltak, közös értékeinkért haltak meg – jelentette ki Peter Cosgrove, aki csütörtök délelőtt tárgyalást folytat Kövér László házelnökkel a Parlamentben. Ezt követően Ausztriába megy tovább, ahonnan Franciaországba utazik, útját pedig a Közel-Keleten fejezi be.

Ugyan Cosgrove örült annak, hogy Magyarország komoly képviselettel rendelkezik Ausztráliában, de arról nem ejtettek szót a felek, hogy a szigetország 2013-ban bezárta budapesti nagykövetségét. Akkor takarékoskodással magyarázták a döntést. Ausztráliának jelenleg Bécsben, Kijevben, Belgrádban és Zágrábban működik nagykövetsége a szomszédos országokban. (F. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.