„Csak a kudarcainkat dokumentálhatjuk, az erőszakot nem”

Nehéz annak az emberi jogi szakértőnek a dolga, aki a konfliktust és a konfliktuskezelést is testközelből látta.

Kuthi Áron
2017. 09. 21. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mukesh Kapila a brit kormány tisztviselőjeként az elsők között léphetett Ruandába az 1994-es, legalább félmillió áldozattal járó ruandai népirtás helyszínére. Az elképzelhetőn túli borzalmakat dokumentált, látott templomba halmozott hullahegyeket, a halálban is anyjukba kapaszkodó csecsemőket. És persze beszélt túlélőkkel, akik szinte kivétel nélkül azt kérték, vigye hírét mindannak, ami történt. Tapasztalatait egyébként az Against a tide of evil (A gonosz áradatának ellenében) című döbbenetes dokumentumkötetében foglalta össze. Egy emberi jogokkal foglalkozó londoni konferencián elmondott, érzelemdús beszédében azt is visszaidézte: mintha a természet is érzékelte volna, mi történt, a madarak – mint napfogyatkozás idején – hallgattak. Az emberi jogi szakértő 2003-ban immár az ENSZ szudáni humanitárius koordinátoraként a darfúri népirtás során azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a ruandaihoz hasonló léptékű öldöklés bármikor megismétlődhet, ma is tragédiának tartja, hogy a nemzetközi közösség a szudáni kormányerők tisztogatása és az ezt követő humanitárius krízis idején is cselekvésképtelen maradt. Szerinte a legszörnyűbb mégis az, hogy a brutális események addig nem mennek át a médiában, amíg meg nem történik a tragédia. A globális média és a politikai elit által alkalmazott kettős mérce példájaként említette, hogy a százmillió embert érintő ázsiai árvizek nagyságrendekkel kevesebbszer jelennek meg a hírközlésben, mint az amerikai hurrikánok. 

Mukesh Kapila a mianmari rohingja népességre is utalva kijelentette, hogy szinte minden tisztogatásban ugyanaz a motiváció húzódik meg: kivégezni a másikat származása miatt. Kapila elkeserítőnek nevezte, hogy a világ közvéleményének hozzáállása a tragédiákhoz nem sokat változott a ruandai népirtás óta. Lemondóan jegyezte meg, hogy bár az ENSZ már sokkal jobban figyel a konfliktusokra, inkább a megelőzésre kellene összpontosítania, semmint az erőszak utólagos dokumentálására, mert ezzel csak saját kudarcainkat rögzítjük. Az elhallgatás ugyanúgy öl, ahogy a sok beszéd – sommázott Kapila, aki szerint az olyan típusú globális összefogásnak már rég vége, mint történt az a nácik ellen a második világháborúban. Most sokkal precízebb, a feladatra összpontosító, korlátozott, mindenféle mellébeszélést nélkülöző beavatkozásra van szükség minden konfliktuszónában. Az mindig problémás, ha sok ember, sok politika, sok duma van – mondta. 

A szakértő még az ENSZ közgyűlésének 72. ülésszaka előtt mondta el vaskos véleményét a nemzetközi szervezetről, de mintha éppen Donald Trump is épp ezt a problémát kapirgálta volna a csúcstalálkozón elmondott első beszédében. Az amerikai elnök az ENSZ-t túlbürokratizált, nem hatékony szervezetként írta le, és annak megújítását sürgette, hogy a béke hatékonyabb őreként születhessen újjá. Trump szerint a világszervezet költségvetése az ezredforduló óta 140 százalékkal növekedett, munkatársai létszáma pedig megduplázódott. Felrótta, hogy mindezzel párhuzamosan a szervezet emberi jogi tanácsában durva jogsértéseket elkövető országok képviselői is ülnek. Az emberi jogi tanácsnak jelenleg is tagja az a Nigéria, ahol egy önvédelmi különítmény egészen idáig gyerekeket is toborzott a Boko Haram dzsihadista szervezet elleni harcában. Szintén tag az emberi jogokat sárba tipró, polgárháború szélére sodródott Venezuela, ahogy a Jement kazettás bombákkal megszóró Szaúd-Arábia is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.