Egy belga katolikus rend is halálba segíti a betegeket

A katolikus Herman van Rompuy azt írta a Twitteren, a Vatikán fennhatóságának korszaka lejárt.

Kuthi Áron
2017. 09. 15. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban ötezer ágyat és összesen tizenöt kórházat, köztük pszichiátriai és szociális otthonokat tart fenn az a nemzetközi jelenléttel bíró belga katolikus rend, amely a Vatikán kifejezett parancsa ellenére bejelentette, hogy kitart a halálba segítés gyakorlata mellett, vagyis az elviselhetetlen fájdalmat érző betegeiket továbbra is eutanáziában részesítik. A Belga Testvérek Segélyszervezete (Frères de la Charité de Gand) még augusztusban kapott felszólítást Ferenc pápától, hogy hagyjon fel az eutanázia felajánlásával, augusztus végéig kapva minderre haladékot.

A 210 éve fennálló, a Vatikán által 118 éve elismert rend döntése azért váltott ki a megszokottnál is nagyobb megrökönyödést, mert – mint ahogy közleményükből is kiderül – az eutanáziát nem végstádiumos betegeken is alkalmazzák, illetve hogy határozottan hisznek abban, hogy a módszer összeegyeztethető a katolikus tanítással. Azt írták, a döntés a keresztényi gondolatban gyökerezik, illetve abban, hogy ebbe beépítik a társadalmi fordulatokat és változásokat. 

A XVII. században élt francia pap, Páli Szent Vince lelkiségét követő, genti alapítású rend a pszichiátriai rendellenességekkel küzdő, szellemi fogyatékossággal élő idősek ellátására specializálta magát, otthonaik Írországtól Kanadán át Kongóig megtalálhatók. Nagy számban tartanak fenn azonban óvodákat, szociális otthonokat, megváltozott munkaképességűek számára hozzáférhető műhelyeket is.

A kegyes halál szolgáltatások közé való felvétele már egy ideje napirenden volt a rendnél, köztük és a Vatikán között több pengeváltás is lezajlott. A vita alakulását szépen lehet követni ezen a linken. A történet különös bája, hogy a rend irányító testületének tagja Herman van Rompuy, az Európai Tanács egykori belga elnöke is, aki még augusztusban a tőle megszokott haiku rövidségű megszólalással szólt be a Vatikánnak. Ezt írta a Twitter mikroblogon: A Róma szólt, az ügy le van zárva című dolog ideje rég lejárt.

A rend szerdai bejelentése, hogy kitartanak a gyakorlat mellett, azt vetíti előre, nem visszakoznak Ferenc pápa felszólítása ellenére sem. Az a mostani hírekből nem derült ki, hány beteg ember kérte ezt a fajta megoldást élete befejezéséhez, de az biztos, hogy a katolikus világsajtó rengeteg orgánuma fejezte ki megrökönyödését a belga döntésre reagálva. A brit Catholic Herald például azonnali közbelépésre sürgeti a Szentszéket, és felveti, hogy ha minden marad, ahogy most, a rendnek az egyházból való kiűzéssel is szembe kell néznie. 

A rendnek az eutanázia melletti kiállása tükrében az interneten található állásajánlataik felett olvasható szöveg (Radikális változáson megyünk keresztül abban a tekintetben, hogy hogyan támogatjuk és szolgáljuk a szellemi fogyatékos embereket) egészen új és furcsa értelmet kap. De nem ez a legnagyobb probléma az eutanáziát elutasító katolikus egyház számára, hanem az, amit a Szövetség a Szabadság Védelméért (Alliance Defending Freedom – ADF), az emberi élet védelméért bíróságokon fellépő, világszerte jogsegélyt nyújtó, amerikai alapítású szervezet is kiemelt. Az ADF brüsszeli vezetője lapunknak úgy fogalmazott, az eset azért is különösen súlyos, mert a lépésre sem a belga kormány, sem törvények nem kényszerítették őket, saját maguk döntöttek így, szükségtelenül feladva a katolikus erkölcsöt. Sophia Kuby azt mondta, torz az az érvelés, mely szerint a szenvedés összeegyeztethetetlen a méltósággal. Az együttérzés nevében döntenek a kegyes halál mellett, az eutanáziát normális orvosi eljárásnak nevezve. 

Az eutanázia 15 éve legális Belgiumban, a statisztikák alapján leginkább rákkal küzdő, nem feltétlenül idős férfiak esetében fordul elő. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.