Első nekifutásra megszavazta a brexittörvényt a brit parlament

Még nincs vége, most kezdődik a bizottsági szakasz, ahol módosító indítványokat lehet előterjeszteni.

MN
2017. 09. 12. 5:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második olvasatban is elfogadta a brit parlament alsóháza kedd hajnalban, több mint nyolcórás vita után az úgynevezett EU-visszavonási törvényt. A brexittörvényt 326 képviselő támogatta, 290-en szavaztak ellene. Ez volt az első komoly parlamenti próbatétel a kilépéshez vezető úton – az úgynevezett első olvasat még csak formális szavazás volt –, de még nincs vége, most kezdődik a bizottsági szakasz, ahol módosító indítványokat lehet előterjeszteni a szöveghez.

A britek többsége 2016. június 23-án népszavazáson nyilvánította ki, hogy ki kíván lépni az Európai Unióból. Ilyenre még nem volt példa, ezért némi jogi bizonytalanság is övezte a folyamatot. Az idén januárban aztán a legfelső bíróság úgy döntött, hogy a brit alkotmányos hagyományok értelmében a kormány csupán a népszavazás eredményére hivatkozva nem léphet ki az EU-ból, ahhoz szükség van a parlament jóváhagyására is.

A törvény jelentősége részben technikai, hiszen minden hatályos EU-s jogszabályt helyettesíteni kell a megfelelő brit törvényekben, hogy ne maradjanak rések a jogrendszerben. Az ellenzéki Munkáspárt ugyanakkor azért kritizálta a javaslatot, mert az szerinte túl sok hatalmat ad a kormány kezébe. Ahhoz azonban, hogy ezen érdemben változtatni tudjanak, meg kellene győzniük a kormányzó konzervatívok soraiban ülő EU-párti képviselőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.