Hadgyakorlattal fenyegeti az iraki kurdokat Törökország

Már vasárnap tankokat küldtek a határra: érlelődik az új konfliktus, amelyet az észak-iraki kurdok függetlenségi népszavazása robbanthat ki.

MN
2017. 09. 18. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadgyakorlatot kezdett hétfőn a török haderő az Irakkal határos, délkelet-törökországi Sirnak tartományban, Silopi körzetében – közölte a török vezérkar. A török haderő már vasárnap 80 katonai harcjárművel, zömében tankkal jelent meg az iraki–török határvonalon.

Az autonóm észak-iraki Kurdisztán régió egy hét múlva, szeptember 25-én függetlenségi népszavazást tervez tartani.

Ankara ellenzi a referendumot, mert szerinte az iraki Kurdisztán önállósodása felélénkítené a Törökországban élő, többmilliós kurd kisebbség önállósodási törekvéseit – írja az MTI.

A függetlenedési törekvést diplomáciai eszközökkel is próbálja megakadályozni Törökország: Recep Tayyip Erdogan vasárnap New Yorkba, az ENSZ éves közgyűlésére utazott, és tervei szerint Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyal majd, hogy „Irak oszthatatlan egysége” és az észak-iraki területen élő türkmének védelme mellett érvelhessen. 

A török elnök arra is alapozhat, hogy Törökország hosszú idő óta az Egyesült Államok katonai szövetségese, kiemelt stratégiai jelentősége volt a Szovjetunió elleni hidegháború idején is – új szempont ugyanakkor, hogy az Egyesült Államoknak a kurd pesmerga harcosok is komoly támogatást nyújtottak az Iszlám Állam elleni harcban.

A törökországi kurdok függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) főhadiszállása az észak-iraki Kandil-hegységben található. A PKK-t Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek nyilvánította. A török biztonsági erők és a szakadárok között zajló konfliktusban eddig csaknem 50 ezer ember vesztette életét.

A török vezérkar hétfőn azt írta: a mostani hadgyakorlattal párhuzamosan folytatódik a térségben a PKK elleni harc is.

Az iraki központi kormány alkotmányellenesnek tartja a kurd referendumot, és szombaton katonai beavatkozással fenyegette meg Erbílt arra az esetre, ha a népszavazás erőszakba torkollna, és Irak egységét veszélyeztetné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.