Hegymászószövetség: Nem volt képzett vezetője a tragikus túrának

Az MHSSZ szerint a szervezői feladatokat vállaló személy akkor is felelős, ha névleg nem túravezető.

Lándori Tamás
2017. 09. 06. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Leszögezzük, hogy a hatályos szabályozások értelmében kizárólag a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a Testnevelési Egyetemmel közös OKJ-s képzését sikeresen teljesítő oktatók jogosultak magyar állampolgárokat hegymászótudást igénylő terepre vinni, csakis oktatási célból” – írja az MHSSZ szerdai közleménye, a múlt hónap végén a Matterhornon történt hegymászó-tragédiával kapcsolatban. A sportszövetség hozzáteszi: 

„Tudomásunk szerint a kérdéses túra résztvevői között oktatói jogosultsággal rendelkező személy nem volt.” 

Augusztus 25-én egy magyar hegymászó életét vesztette Svájcban, miután az Alpok nevezett hegycsúcsáról leereszkedve megcsúszott, és egy természetes víznyelőbe zuhant. A sajtóban a baleset lehetséges okaként merült fel, hogy a kilencfős, Facebookon szerveződött csoport a rossz időjárás miatt a csúcstámadás előtt két napra egy faházban rekedt, ez idő alatt megcsappant ivóvízkészlet pedig a résztvevők dehidratáltságához és dekoncentráltságához vezethetett. Ráadásul az elhunyt férfi kezdőnek számított, s a Matterhorn nehezen mészható, csak profiknak ajánlott terep – jelent meg több helyen. 

Hogy valóban fenti körülmények vezettek-e a tragédiához, az MHSSZ-közleményből nem derül ki. A felelősség kérdésében azt viszont világossá tette a szervezet, hogy „egy olyan hegymászó túra, melyet nyilvános felületen hirdetnek, pénzmozgástól függetlenül szervezett túrának tekinthető”, és hogy

„a szervezői feladatokat magára vállaló vagy – közös szervezés esetén – a legtapasztaltabbnak mondható személy minden esetben szakmai és erkölcsi felelősséggel tartozik a biztonságos lebonyolítást befolyásoló döntésekért”.

A jogi felelősség kérdésében az MHSSZ közleménye kitér arra, a magyar jogrendszer nem szabályozza kellően az úgynevezett hegyi vezetés intézményét, azonban számos európai állam – amelyekben a hegymászás hosszú múltra visszatekintő tradíció – jogszabályban részletezi az erre irányadó előírásokat; és ez országok területén a magyar állampolgárok is kötelesek e normáknak megfelelni. 

„Az MHSSZ nyomatékosan kér mindenkit, aki a hegyekbe vágyik, hogy a közleményben megfogalmazottakat szem előtt tartva, felelősségteljesen, kellő felkészültséggel induljon a hegyekbe” – zárul a nyilatkozat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.