Hidegháborús törésvonalakat rajzol a hidrogénbomba

A fegyverkezés Észak-Koreát, Kínát és Oroszországot sodorhatja egy platformra.

Buzna Viktor
2017. 09. 08. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koreai kultúrát meghatározó konfuciánus gondolkodásmód, a Kim Dzsongunban élő megfelelési kényszer és a teszetosza washingtoni külpolitika is hozzátett ahhoz, hogy a kelet-ázsiai válság újabb szintre lépjen. Miután a diktatórikus észak-koreai rezsim a közelmúltban felrobbantotta eddigi legerősebb, feltételezhetően termonukleáris töltetét, a helyzet órák alatt eszkalálódott. A térség országai a phenjani provokációnak elsősorban kitett Egyesült Államokhoz hasonlóan egy sor fenyegető kijelentést és intézkedést tettek. Dél-Korea ezt követően ballisztikus rakétát tesztelt válaszul az északi provokációra, F–15-ös vadászgépeik nagy hatótávolságú levegő-föld rakétákkal gyakorlatoztak. Eközben a szöuli védelmi minisztérium az amerikai hadieszközök számának emeléséről egyeztetett Washingtonnal.

Folytatják a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer telepítését is, ideiglenesen négy indítóállvánnyal. Hétfőn telefonon beszélt egymással Donald Trump amerikai elnök és Abe Sinzó japán kormányfő, s a két politikus megállapodott: az Egyesült Államok kész megvédeni szövetségeseit, „felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát”. Ezzel valóra válni látszik az a lapunk által is korábban bemutatott forgatókönyv, ami az amerikai katonai jelenlét megerősödését vetíti előre. Douglas H. Paal, a Carnegie Intézet Ázsia-programjának vezetője még júliusban tett javaslatot az észak-koreai helyzet rendezésére. Ennek értelmében a most hiányzó elrettentő erő megteremtése érdekében a félszigeten fokozni kell az amerikai nukleáris eszközök jelenlétét. A Bush-kormány nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozó Paal lapunknak elmondta: várhatóan hamarosan döntés születik az állandó támadóképességek kiépítéséről a térségben.

Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének vezetője szerint a folyamat a hidegháborús frontvonalak erősödéséhez vezet. A fegyverkezés hosszú távon Észak-Koreát, Kínát és Oroszországot sodorja egy platformra, miközben megerősíti az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea közötti szövetséget. Ebbe a folyamatba illeszkednek a „ridegen számító” Phenjan alaposan megtervezett lépései. – Nem igaz, hogy Észak-Korea kiszámíthatatlan lenne. Valójában más stratégiai logikát követnek, mint Nyugaton – folytatta Csoma Mózes, s hozzátette, Phenjan célja, hogy egyenlő tárgyaló félként elfogadtassa magát az Egyesült Államokkal. Ennek érdekében – a koreai stratégiai gondolkodásra jellemzően – Észak-Korea faltörő kosként megy előre, egyre több erőforrást fordítva a nukleáris elrettentés képességének növelésére. – Az ELTE tanszékvezetője rámutatott: a Távol-Keleten domináns konfuciánus gondolkodásmód szerint a vezető akkor válhat naggyá, ha valamilyen kivételes tett fűződik nevéhez. – Kim Ir Szen megalapította a független Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, Kim Dzsongun édesapja, Kim Dzsongil pedig atomhatalommá tette az országot – mondta Csoma Mózes. Kim Dzsongunra ezért nagy nyomás nehezedik, így számára a hidrogénbomba előállítása és a megállapodás Washingtonnal kiemelten fontos üggyé vált. – A vezér ráadásul számos hendikeppel indult. Fiatalon került az ország élére, bármilyen korábban felmutatott eredmény nélkül, ezért Kim Dzsongunnak különösen fontos, hogy valamilyen „nagy tettet” vigyen véghez – tette hozzá Csoma Mózes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.