Illiberális példaállamába látogat a miniszterelnök

Szingapúrban a jólét ára a szabadságjogok korlátozása: a média többsége a kormánypárt kezében van.

Albert Enikő
2017. 09. 25. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó reggelt, Vietnam! – ezzel a felkiáltással és egy rövid videóval számolt be Orbán Viktor Facebook-oldala a kormányfő délkelet-ázsiai országban tett látogatásáról, amit később egyik „illiberális példaállamában”, Szingapúrban folytat majd. Hogy mi dolga a távolban a magyar kormányfőnek, arról keveset tudni. A miniszterelnök állítólag vietnami kollégája, Nguyen Xuan Phuc meghívására érkezett, egyébként csak a szokásos lózungokról hallani a kétoldalú kapcsolatok és gazdasági együttműködés erősítéséről. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor három éve Kína, Oroszország, Törökország és India mellett Szingapúrról is úgy beszélt, mint a politikai elemzések sztárjáról. De valóban az lenne?

Szingapúrba érkezve az első benyomás a rend és a szervezettség. Kifogástalan utak, szabálykövető autósok, tiszta utcák fogadják az érkezőt. A gazdagság itt nem csupán a felszín. Az egykori brit gyarmat 1965-ben nyerte el függetlenségét, az azóta eltelt időszakban szegény kikötővárosból a világ egyik vezető pénzügyi, gazdasági központjává nőtte ki magát. A versenyképességet, technikai fejlettséget vizsgáló összehasonlításokban évek óta a világelsők között van. Az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) a harmadik legmagasabb a világon, amely az elmúlt ötven évben tizennyolcszorosára emelkedett. Érthető, hogy a sikert sokan lemásolnák, és keresik, mi a szingapúri gazdasági csoda titka.

Az biztos, hogy nem a természeti erőforrásoknak köszönhető. Az alig 700 négyzetkilométernyi földdarab még édesvízből is behozatalra szorul, néhány zöldségen, a nemzeti szimbólumként tisztelt orchideán kívül nemigen terem más. Nem véletlen, hogy a gazdasági csoda atyja, Li Kuan Ju jelmondata az volt: Szingapúr egyetlen elérhető nemzeti erőforrását, az emberekben rejlő tudást kell kiaknázni. Ami az ország függetlenné válásakor nem tűnt egyszerű vállalkozásnak: a bevándorló kínaiakból (75 százalék), muszlim malájokból, valamint indiaiakból kellett egységes nemzetet kovácsolni. A Londonban és Cambridge-ben tanult Li meggyőződése volt, hogy az oktatás kulcsfontosságú a fejlődés szempontjából. A tanárok kiemelt fizetést kaptak, a legjobb diákokat a pedagógusi pályára irányították. A tehetséges fiatalok másik lehetséges útja az állami szférába, a közhivatalokba vezetett. A rendszer alappillére a kérlelhetetlen korrupcióellenesség lett, ehhez azonban jól képzett, megfizetett hivatalnokokra volt szükség. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a társadalom széles rétegei megfelelő lakáshoz, munkahelyhez jussanak. A politikai színteret viszont Li családtagjai számára tartotta fenn. Tény, hogy külföldi egyetemeken szerzett nívós diplomákat várt el tőlük is, pártja, a Népi Akciópárt (PAP) azonban keményen kordában tartotta az ellenzéket.

Hol van akkor az illiberális elem? A szingapúri jóléti állam ára a szabadságjogok korlátozása. A média túlnyomó többségét az állam, illetve a kormányzó párthoz, a PAP-hoz kapcsolódó cégek kontrollálják. Míg Szingapúr a versenyképességi mutatók tekintetében a legjobbak között szerepel, a sajtószabadságot vizsgáló World Press Index alapján 180 vizsgált országból a 151. helyen áll, Oroszországnál, Afganisztánnál is rosszabb eredménnyel. A cenzúrát végző hatóság keze az online világba is elér, kormánykritikus újságírók könnyen a bíróság előtt találhatják magukat. És akkor még nem esett szó a gyarmati idők maradványairól, a máig kiszabható nyilvános megbotozásról, az utcai szemetelésért adható súlyos büntetésekről.

Meddig tartható ez fenn? Jelenleg Li legidősebb fia a miniszterelnök, mélyreható változásokat a szabadságjogok terén ő sem kezdeményez. Az iszlám világ radikalizációja azonban ide is elér, nem hagyva érintetlenül a muszlim maláj kisebbséget. Kína növekvő hatalma a helyi kínai többség fokozódó dominanciáját hozhatja. Mindez pedig társadalmi feszültségekhez, a szélsőségek megjelenéséhez vezethet. Európában már kijelentették, hogy a multikulturalizmus megbukott, Szingapúr esetében ez azonban széteséshez is vezethet. Most is a pragmatikus megoldást keresik: minden nemzetiség megtarthatja saját szokásait, de nagyobb hangsúlyt kell helyezni az egy országhoz tartozás érzésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.