Jamaica-koalíció alakulhat Berlinben

Az SPD elismerte vereségét, és kilép az eddigi koalícióból. Angela Merkelnek így új szövetségesek után kell néznie.

MN
2017. 09. 24. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagykoalícióba került a szociáldemokratáknak, hogy az első exit poll eredmények alapján történelmi mélypontra süllyedtek a választásokon. A Martin Schulz vezette párt 20,8 százalékot ért el, így vezetői egyhangúlag úgy döntöttek, hogy ellenzékben politizálnak a következő ciklusban. Ez egyben azt is jelenti, hogy Angela Merkelnek új szövetségesek után kell néznie.

A CDU/CSU kapta a szavazatok 33 százalékát, így az biztosra vehető, hogy Angela Merkel lesz negyedszerre is Németország kancellárja. A kérdés csak az, kivel fog közösködni? Azt korábban már minden politikai alakulat világossá tette, hogy a szélsőjobboldalinak bélyegzett AfD-vel nem lépnek koalícióra. Angela Merkel korábban kizárta a politikai paletta másik oldalát is, a Baloldalt, amely 8,9 százalékot zsebelt be. Így marad a 10,5 százalék körül teljesítő FDP, és a 9,3 százalékos Zöldek. Az FDP már jelezte is, hogy kész a tárgyalásokra, ám a CDU-CSU – FDP szövetség önmagában nem lenne elég a többséghez. A pártok színei alapján eddig a Jamaica-koalíciónak (a jamaicai zászló színei fekete-sárga-zöld – a szerk.) nevezett CDU/CSU–FDP–Zöldek-kormány tűnik tehát az egyetlen járható útnak.

Schleswig-Holsteinben sikerült a Jamaica

Schleswig-Holstein szövetségi tartományt már olyan koalícióban kormányozzák, amiről most szövetségi szinten is szó van. Kivétel persze a CSU, ők ugyanis abban a tagállami kormányban nem vesznek részt. A CDU adja a miniszterelnököt, Daniel Günthert, a zöldekkel és a szociáldemokratákkal léptek szövetségre. A ZDF választási műsorában azt mondta: szerinte azért működött, mert minden párt megvalósíthatta a maga projektjeit, azonban úgy véli, ez szövetségi szinten nehezebb lesz, mert olyan problémák jelentkeznek, mint a menekültkérdés és a belbiztonság problémái, amelyekkel kapcsolatban nagyobbak lehetnek a szakadékok a pártok között. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.