Kitiltották Ukrajnából Morvai Krisztinát és Gaudi-Nagy Tamást

A képviselők hiába próbáltak átlépni a határon.

Koncz Tamás
2017. 09. 27. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt évre kitiltották Ukrajna területéről Morvai Krisztinát, Jobbik európai parlamenti képviselőjét és Gaudi-Nagy Tamást, a párt volt országgyűlési képviselőjét, értesült a Magyar Nemzet.

A két politikus az ukrán–magyar határon szembesült a kitiltás tényével, az erről szóló határozatot csak ukrán nyelven kapták meg a határőrségről.

Morvai és Gaudi-Nagy a helyszínre érkező magyar konzullal és a határőrökkel tárgyalt, nem akarták feladni a belépés lehetőségét. Morvai Krisztina később videóüzenetben számolt be arról, hogyan élte meg az ukrán hatósági fellépést. 

A küldöttséget állítólag különösebb indoklás nélkül tiltották ki, de a bánásmódot már előrevetíthette Morvai Krisztina és az uniós kapcsolatokkal megbízott ukrán nagykövet levelezése.

Morvai Krisztina Facebook-bejegyzése szerint 3 héttel ezelőtt jelezte utazásuk célját, azt, hogy előadásokat tartanának az európai uniós „kisebbségi” normákról – az ukrán diplomata viszont késve és rosszallóan válaszolt, az engedélykérésre pedig nem reagált, igaz, nem is utasította el a belépést.

Korábban is volt már példa jobbikos képviselők Ukrajnából történő kitiltására: 2014 decemberében Szávay István Jobbik-alelnököt sújtották ötéves tilalommal, állítólag minden indoklás nélkül.

Gyöngyösi Mártont és Szaniszló Adriennt ugyanígy szankcionálta az Ukrán Biztonsági Szolgálat – őket az Index cikke szerint azért büntették, mert Ukrajnát megkerülve, megfigyelőként vettek részt a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok választásain. 2014 októberében pedig bezáratták a később kémkedéssel megvádolt Kovács Béla, exjobbikos EP-képviselő beregszászi irodáját is, szeparatista tevékenység vádjával.

Az újabb kitiltások azonban nemcsak a Jobbiknak, hanem a magyar külpolitika és kárpátaljai érdekvédelem egészének szólhatnak. Az ukrán oktatási törvény elfogadására keményen reagált a magyar külügy, jelezte, hogy nem fogja támogatni az ukrán OECD-tagságot – a kialakuló vita pedig felélesztette az ukrajnai magyarellenességet.

A helyi sajtó hangot is ad a nacionalista szellemiségnek, több lap arról ír, hogy nem kell megijedni Budapest fenyegetőzéseitől, majd az Európai Unió vezetése helyre teszi a rebellis Magyarországot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.