Külföldről érkeztek a bombafenyegetések Szentpétervárra

Még dolgoznak a kiindulópont pontos meghatározásán.

MTI
2017. 09. 15. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Govorunov nem árulta el, hogy mely országból indították azt a 31 hívást, amelyek csütörtökön felbolygatták Szentpétervár életét, csak annyit mondott, hogy szakemberek dolgoznak a kiindulópont pontos meghatározásán. A politikus elmondta, hogy Oroszország „északi fővárosa” 2015-ben volt már hasonló helyzetben: akkor a telefonálók pénzt követeltek azért, hogy felhagyjanak a hamis bombariadókkal.

Szavai szerint a város hatóságai nem fizettek, viszont kidolgozták az ilyen hívásokra való reagálás olyan módszerét, amely a minimumra csökkenti a városnak és lakóinak okozott kellemetlenségeket.

Péntekre egyébként szinte teljesen eltűntek az orosz médiából a hamis riadókról szóló híradások. A Vedomosztyi című gazdasági lap ezzel kapcsolatban azt állította, hogy az orosz belügyminisztérium és a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős tárca utasítást kapott a Szövetségi Biztonsági Szolgálattól (FSZB), hogy ne „keltsen pánikot”, és ne sarkalljon erre hajlamos személyeket arra, hogy maguk is telefonkagylóhoz nyúljanak.

Az értesülést a két minisztérium nem kívánta kommentálni.

Csütörtöki híradások szerint egyébként őrizetbe vettek több kamaszt, akik a valódi telefonálók teremtette káoszon felbuzdulva maguk is megpróbáltak riadalmat kelteni. Egy, a Vedomosztyinak név nélkül nyilatkozó volt titkos ügynök arra hívta fel a figyelmet, hogy az anonim hívások okozta közvetlen károknál sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy elterelik a rendvédelmi szervek figyelmét a valódi terrorfenyegetésről.

Az orosz sajtóban az elmúlt napokban eltérő értesülések jelentek meg a hamis bombariadók lehetséges hátterével kapcsolatban. A leggyakrabban emlegetett verziók egyike szerint a félrevezető hívások zöme IP-(internetprotokoll-) telefoncsatornákon keresztül érkezett, Ukrajna területén lévő területén található berendezésekről, a másik az Iszlám Állam terrorszervezetre terelte a gyanút.

A szándékosan félrevezető bejelentések miatt vasárnap óta számos orosz településen közintézményeket, pályaudvarokat, repülőtereket, piacokat, szállodákat, filmszínházakat és bevásárlóközpontokat kellett kiüríteni. Robbanószerkezetet sehol sem találtak, de a riasztások miatt a mentőszolgálatok nagy erőket voltak kénytelenek mozgósítani.

Különböző sajtóértesülések szerint szerdán csak Moszkvában 40-100 ezer embert evakuáltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.