London fogadkozik: a brexit után sem sérülnek az uniós állampolgárok jogai

A brit külügyminiszter szerint Theresa May beszéde után a labda az EU térfelén van.

MTI
2017. 09. 25. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zaorálek leszögezte: Prága számára kiemelt fontosságú, hogy a szigetországban élő és dolgozó cseh állampolgárok jogai ne sérülhessenek. További fontos érdek, hogy fennmaradjon a cseh–brit gazdasági együttműködés magas színvonala.

Boris Jonhson kijelentette: európai körútjának célja, hogy pontosítsa Theresa May kormányfő pénteki beszédét arról, hogy hogyan képzeli el London a jövőben a brit–európai együttműködést.

„Először az állampolgárokról tárgyaltunk. Nagyra becsüljük a 45 ezer cseh állampolgár munkáját az Egyesült Királyságban. Jogaikat addig fogják védeni és tiszteletben tartani, amíg akarják. Ezt a brit bíróságok garantálják” – fejtette ki Johnson újságírók előtt. Leszögezte: Nagy-Britannia az EU-ból való távozása után is szoros együttműködésre számít a szervezettel a biztonságpolitika terén.

A brit külügyminiszter szerint Theresa May beszéde után a labda az EU térfelén van. „Mély és rendkívüli kapcsolatokat akarunk kialakítani az uniós partnerekkel” – tette hozzá.

Csehországnak az az érdeke – jelentette ki Zaorálek –, hogy az EU mindkét fél számára előnyös megállapodást kössön a brexit után Nagy-Britanniával. „Számunkra nagyon fontos, hogy a gazdasági együttműködés a jövőben is akadálymentes legyen, mert Nagy-Britannia negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerünk” – mutatott rá a cseh diplomácia vezetője. Aláhúzta: Prága egyetért a brit miniszterelnök azon véleményével, hogy a tárgyalások során pozitív hozzáállásra van szükség és a kulcsfontosságú témákra kell helyezni a hangsúlyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.