Londoni merénylet: egy 18 éves férfit gyanúsítanak a támadással

Ahmed Hassannak robbanóanyaggal való visszaélés bűntette miatt is felelnie kell.

Kovacsik Ágnes
2017. 09. 22. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyilkossági kísérlettel vádolják azt a 18 éves férfit, akit múlt szombaton vettek őrizetbe a londoni metróban elkövetett merénylettel összefüggésben. Ahmed Hassannak a Westminster Városi Bíróságon kell felelnie tettéért, ráadásul robbanóanyaggal való visszaéléssel is megvádolhatják – írja a BBC.

Az MTI tudósítása szerint Hassan abban a házban élt, ahol egy köztiszteletben álló idős brit házaspár – a 88 éves Ronald Jones és 71 éves felesége, Penelope Jones – az elmúlt évtizedekben nevelőszülőkként 268 mostoha sorsú gyermeket és fiatalkorút fogadott be, nagy többségben briteket, de néhány menekültet is. E tevékenységükért II. Erzsébet királynő 2010-ben személyesen tüntette ki őket. A befogadószülők háza a Londontól nem messze fekvő Sunbury-on-Thames kisvárosban van. A háznál múlt szombaton fegyveres rendőri egységek jelentek meg, kordont vontak az épület köré és megkezdték átkutatását.

Hassant a merénylet után egy nappal, múlt szombaton vették őrizetbe a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában. A hatóságok gyanúja szerint ő helyezte el a pokolgépet a londoni District metróvonal egyik szerelvényén múlt pénteken, a reggeli csúcsforgalom idején. Bár nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, a Scotland Yard jelentése szerint 30-an szenvedtek sérüléseket. Egyikük állapota sem súlyos. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A másik három, egy 30, egy 25 és egy 17 éves férfi továbbra is őrizetben marad. A támadással kapcsolatban korábban elfogtak két másik férfit is, ám őket később szabadon engedték.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka pénteken, az LBC londoni kereskedelmi rádió interjúműsorában kijelentette: a pokolgép „nagyon-nagyon veszélyes” volt, és ha felrobban, „sokkal súlyosabb baj történhetett volna”. A pokolgép repeszdarabokkal volt megtömve, és jelentős mennyiségű robbanóanyagot tartalmazott.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.