Robbantás a londoni metróban

A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette a londoni metróban történt incidenst. Összeül a brit válságkezelési bizottság.

MN
2017. 09. 15. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robbanás történt pénteken reggel London nyugati részén egy metróállomáson – közölte a Reuters hírügynökség. A hivatalos közlések szerint az incidensben 22 ember sérült meg, egyikük sem súlyosan.

A BBC gyorshíre szerint a District Line metróvonal Parsons Green állomásán történt egy „incidens”. Eleinte a londoni közlekedési vállalat is csak annyit közölt, hogy egy „incidenst” vizsgálnak. 

Egy, a Twitteren közzétett fotón egy, a metrókocsiban a padlón heverő, bevásárlószatyorba helyezett festékesvödör látható, amely lángol is.

A kép tanúsága szerint a kocsiban nem okozhatott komoly károkat a detonáció, több utas azonban égési sérüléseket szenvedhetett, főleg az arcuk égett meg, és a hajuk is kigyulladt.

A The Sun szemtanúk beszámolóit idézve arról ír, hogy több utas is egy tűzgolyó felvillanását látta a vagonban, a robbanás után pedig pánik tört ki, az az emberek az életükért futottak a kijárat felé. A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk szerint többen is a kitört pánikban sérültek meg.

A BBC értesülései szerint időzítővel volt ellátva a robbanószerkezet, ami működésbe lépett.

Később Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka az MTI beszámolója szerint sajtótájékoztatón közölte: a mentők 18 embert szállítottak kórházba, többségüket „hirtelen hőhatás okozta” felszínes égési sérülésekkel, de egyikük állapota sem súlyos. Az angol állami egészségügyi szolgálat (NHS England) nem sokkal később ezt azzal egészítette ki, hogy 22 embert kezelnek négy londoni kórházban: a mentők által bevitt 18 sérült mellett négyen maguk jelentkeztek ellátásra. Mark Rowley szerint házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a metrókocsiban. A Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának vezetője nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben.

A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette az incidenst.

A Sky News brit hírtelevízió meg nem nevezett biztonsági forrásokat idézve azt közölte péntek délután, hogy a rendőrség a zártláncú térfigyelő kamerák felvételein azonosította a délnyugat-londoni Parsons Green metróállomáson elkövetett reggeli merénylet gyanúsítottját. A tévétársaság értesülését hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Nem változik a nagy-britanniai terrorkészültség szintje – mondta péntek délután a brit miniszterelnök. Theresa May, aki pénteken a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak elmondta: a Nagy-Britanniában érvényes riasztási készültség a második legmagasabb szinten marad, amely súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint változatlanul jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre. Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. A brit kormányfő kijelentette ugyanakkor, hogy a merénylet nyomozásának előrehaladtával folyamatosan felülvizsgálat alatt tartják a jelenlegi terrorkészültségi szintet. Hozzátette: az utazóközönség megerősített fegyveres rendőri jelenlétet fog érzékelni a londoni tömegközlekedési hálózaton. Theresa May arra kérte a londoniakat, hogy „éljék mindennapi életüket, de maradjanak éberek”.

Sadiq Khan, London polgármestere korábban leszögezte: London soha nem hagyja, hogy a terrorizmus megfélemlítse vagy térdre kényszerítse.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben ítélte el a támadást, és „proaktív” lépéseket szorgalmazott, így például az internet terrorista csoportok általi használatának jobb ellenőrzését. „Újabb támadást hajtott végre Londonban egy pancser terrorista. Ezek beteg és tébolyult emberek, akik a Scotland Yard látókörében voltak. Proaktívaknak kell lennünk” – írta.

Emellett hangsúlyozta: „sokkal keményebben kell bánni ezekkel a pancser terroristákkal. Az internet a fő toborzó eszközük, amelyet el kell vágni, és jobban ki kell használni”. 

Nyilatkozatában Theresa May alig burkoltan bírálta Trump Twitter-üzenetét. A BBC televízió kérdésére, hogy az amerikai elnök „tudhat-e esetleg valamit, amit mi nem”, a brit kormányfő úgy fogalmazott: soha nem tartotta hasznosnak, ha bárki egy folyamatban lévő nyomozásról találgatásokba kezd.

May kijelentette: a brit kormány szorosan együttműködik az internetszolgáltató vállalatokkal abban a kérdésben, hogy miképp lehetne útját állni az online fórumokon terjesztett szélsőséges terrorista és gyűlöletpropagandának.

Továbbra sem tudni arról, hogy lenne magyar érintettje a péntek délelőtti londoni terrortámadásnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón Budapesten. Szavai szerint a nagykövetségre és a konzulátusra egy hívás sem érkezett bajba került magyartól vagy hozzátartozótól.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország szolidaritásáról biztosítja Nagy-Britanniát és Franciaországot. Az, hogy újabb terrorcselekmények fordultak elő, szükségessé teszi azt kérdést, valóban helyes-e, hogy még mindig nem a biztonság megteremtése, helyreállítása áll az európai politikák középpontjában, nem a biztonság a vezérgondolat az illegális bevándorlásról folytatott vitákban – mutatott rá. A külügyminiszter hangsúlyozta: az európai politikai vezetők kötelessége lenne végre visszaadni Európának és az európai embereknek a biztonságot, ez lenne a felelősségük, ahelyett, hogy továbbra is az illegális bevándorlás mellett sorakoztatnak fel „általában hamis érveket”. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.