Macron konferenciát szervezne a menekültek szíriai hazatéréséről

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a konferenciát 2018 elején Bejrútban szervezné meg a francia diplomácia.

MTI
2017. 09. 01. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szeretnék egy konferenciát szervezni a menekültek hazatérésről a hazájukba, azon országok részvételével, amelyek a régióban befogadják a menekülteket, annak érdekében, hogy ezt a kérdést is teljes mértékben figyelembe vegyük Szíria és a teljes régió stabilizálásakor” – fogalmazott a francia elnök a libanoni miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint a konferenciát 2018 elején Bejrútban szervezné meg a francia diplomácia.

„A menekültek ügye nagyon nehéz Libanon számára, miután rányomja a bélyegét a gazdaságra, a környezetvédelemre és a biztonságra” – hangsúlyozta Szaad Haríri.

Az ENSZ adatai szerint közel másfél millió szíriai él menekülttáborokban az alig 6 millió lakosú Líbiában.

A libanoni befektetési konferenciát a francia diplomácia elképzelése szerint Párizsban rendezik nemzetközi nagybefektetők, köztük a Világbank részvételével.

A francia elnök azt is bejelentette, hogy szeptember 25-én fogadja Michel Aoun libanoni elnököt, akinek megválasztása óta ez lesz az első hivatalos látogatása Franciaországba.

A szíriai rendezést illetően a francia elnöki hivatal megerősítette, hogy nem a Bassár el-Aszad elnök sorsát érintő vita az elsődleges. Párizs már úgy tekinti, hogy a szíriai elnök távozása nem előfeltétele a párbeszédnek, Emmanuel Macron ugyanakkor hétfőn azt mondta, hogy „a jogállamiság helyreállítását Szíriában az igazságszolgáltatásnak kell követnie az ország vezetői által elkövetett bűntettekért”.

A libanoni miniszterelnök a Le Monde című napilapnak pénteken adott interjúban azt mondta, hogy Bassár el-Aszadnak „természetesen távoznia kell”.

„Ha a nemzetközi közösség hosszú távú megoldást szeretne Szíriában, akkor ez az egyetlen lehetőség. A rezsim nem tartja ellenőrzés alatt a területét. Oroszország és Irán tartja ellenőrzése alatt” – mondta Szaad Haríri, aki szerint „a menekültek addig nem fognak hazatérni, amíg a rezsim hatalmon marad”.

„Meg kell nézni Irakot, Jordániát és Egyiptomot. Ezek az országok kapcsolatot tartanak fenn a szíriai rezsimmel, és a menekültek mégsem tértek haza Szíriába” – hívta fel a figyelmet a libanoni kormányfő, aki megerősítette, hogy „amíg az ENSZ-től nem kapok zöld jelzést a menekültek biztonságos hazatérésére, semmit nem lépek”.

A libanoni hatóságok számításai szerint a szíriai konfliktus költsége meghaladta a 18 milliárd dollárt Libanon számára. Az ország gazdasági növekedése jelenleg nem haladja meg a GDP-arányos 1 százalékot, míg a szíriai konfliktus előtt évente átlagosan meghaladta a 8 százalékot.

A francia elnök a libanoni állam megerősítésére is ígéretet tette, üdvözölve a közelmúltban elindított intézményi reformokat. Az országban 2018-ban tartanak kilenc év után először választásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.