Még két német állampolgárt vettek őrizetbe Törökországban

A hatóságok eddig 12 német állampolgárt tartottak őrizetben vagy előzetes letartóztatásban politikai bűncselekmények gyanúja miatt.

MTI
2017. 09. 01. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maria Adebahr német külügyi szóvivő elmondta, hogy a két német csütörtöki őrizetbe vételéről „nem állami forrásokból” értesültek, és a török hatóságok megerősítették az információt, de nem tették lehetővé, hogy az érintettek konzuli segítséget kapjanak.

Az őrizetbe vétel okáról sem adtak tájékoztatást, de a tárcánál abból indulnak ki, hogy a tavalyi puccskísérlettel összefüggő politikai indokokról lehet szó, mint minden eddigi esetben.

A török hatóságok eddig tizenkét német állampolgárt tartottak őrizetben vagy előzetes letartóztatásban politikai bűncselekmények – többnyire az elbukott puccskísérletért felelősnek tartott hitszónok, Fetullah Gülen terrorista szervezetnek minősített mozgalma támogatásának – gyanúja miatt. Négyen német-török kettős állampolgárok, mondta Maria Adebahr a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az előzetes letartóztatásban lévők között van Deniz Yücel, a Die Welt című lap tudósítója is, akit éppen kétszáz napja fosztottak meg szabadságától. A külügyi szóvivő kiemelte: a tárca minden eszközzel küzd azért, hogy kiszabadítsák az újságírót és a többi német állampolgárt.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette, hogy Berlin továbbra is aggódik Deniz Yücel sorsa miatt, és nemcsak azt követeli Ankarától, hogy igazodjék a jogállamiság elveihez a tudósító elleni eljárásban, hanem azt is, hogy tartsa tiszteletben a konzuli segítségről szóló nemzetközi jogi előírásokat. Az őrizetbe vett német állampolgárokkal kapcsolatos tájékoztatás elmulasztása és a konzuli segítség igénybevételének megtagadása „teljességgel elfogadhatatlan” – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Angela Merkel kancellár pénteken egy választási gyűlésen elmondta, hogy a kormánynak „határozott választ” kell adnia a további két német állampolgár őrizetbe vételére. Hozzátette: az utóbbi időszak fejleményei miatt szükségessé válhat, hogy Berlin „átgondolja viszonyát” Törökországgal.

Hírportálok beszámolói szerint kiemelte: Ankara politikája miatt nem lehet teljesíteni azt a török igényt, hogy az Európai Unió tárgyaljon az EU–Törökország vámunió továbbfejlesztéséről.

A kancellár kedden a hagyományos nyári sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy a német–török kormányzati kapcsolatok javításának feltétele a német megítélés szerint a szabadságuktól Törökországban ok nélkül megfosztott német állampolgárok szabadon bocsátása. Hozzátette, hogy elkerülhetetlennek tartja az irányváltást kormánya Törökország-politikájában akkor is, ha ezt a német gazdaság is megszenvedi.

A berlini és az ankarai kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. A német vezetés ezért júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér arra hivatkozva, hogy Törökország elfordul az európai értékekről.

Egy augusztusban ismertetett felmérés szerint a németek többsége támogatja a határozott kiállást Recep Tayyip Erdogan széles körben egyre inkább tekintélyelvűnek tartott rendszerével szemben. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített kutatás szerint a németek 72 százaléka úgy gondolja, hogy gazdasági eszközökkel nyomást kell gyakorolni Törökországra akkor is, ha a német gazdaságnak is hátrányosak az intézkedések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.